Home

Nieuws 1051 x bekeken 1 reactie

Kritiek op rol Rabobank bij champignongigant

Grubbenvorst - De Rabobank heeft vlak voor het faillissement van het grootste champignonbedrijf van Nederland in 2006 stiekem zelf de inventaris opgekocht en dreigt daardoor nu schuldeisers zoals de fiscus te benadelen.

De curator en de Belastingdienst hebben dat ontdekt tijdens eigen onderzoek. Ze hebben de bank aansprakelijk gesteld en eisen ruim 2 miljoen euro terug. En omdat gesprekken met de Rabobank maar moeizaam verlopen, dreigen ze met een rechtszaak, vertelde curator Jan Stadig dinsdag.

"De opstelling van de Rabobank is nog steeds weinig coöperatief. In de komende periode moet duidelijk worden of er een oplossing komt of een procedure onvermijdelijk wordt", staat in het laatste faillissementsverslag.

De inventaris van Heveco in Limburg werd kort voor het faillissement gekocht door een leasemaatschappij. De bank drong de transactie op bij de directie van het bedrijf, omdat uitbetaling van het loon van het personeel anders niet meer werd gefinancierd. Uit onderzoek in de jaren na het bankroet werd duidelijk dat de leasemaatschappij van de Rabobank zelf was.

De curatoren hebben de indruk dat de Rabobank het faillissement zag aankomen. Ze vinden dat de Rabobank zich zo niet hoort te gedragen en ieder geval open en eerlijk had moeten zijn, aldus Stadig.

Eind april was er een laatste ontmoeting tussen partijen op het ministerie van Financiën maar definitieve overeenstemming over terugbetaling door de Rabobank is er nog steeds niet.

De Rabobank zegt in een reactie dat er niks stiekem is gebeurd. De inventaris is in overleg met Heveco verkocht. Er is niemand benadeeld, zegt een woordvoerder.

Heveco ging na het faillissement verder als Prime Champ dat vorige maand in het nieuws kwam omdat leidinggevenden worden verdacht van uitbuiting van personeel. De Rabobank is mede-eigenaar van Prime Champ.

Eén reactie

  • somporn

    Die het dichtste bij het vuur zit, warmt zich het beste.
    Dik nekken maken geen fouten

Of registreer je om te kunnen reageren.