Home

Nieuws 531 x bekeken

'Korting op GLB-budget voor Nederland zal niet veel veranderen'

Brussel - De kans dat Nederland minder wordt gekort op het budget voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dan de voorgenomen 8 procent is klein. Dat blijkt uit informatie van de Europese Commissie. Hoewel het budget voor het nieuwe GLB nog niet is vastgesteld, zijn in de plannen van Eurocommissaris Dacian Ciolos wel voorstellen gedaan om te komen tot een evenwichtigere verdeling van het budget tussen lidstaten.

Dit betekent dat Oost-Europese landen meer krijgen en West-Europese landen minder. Nederland wordt met 8 procent korting op het budget het zwaarst gekort.

Recent zei staatssecretaris Henk Bleker van landbouw dat hij er vertrouwen in heeft dat de korting minder groot zal zijn dan aanvankelijk gepland. Bleker is hierover in onderhandeling met andere lidstaten. "Ik verwacht dan ook dat de korting op het Nederlandse GLB-budget flink lager zal worden dan de 8 procent die nu in de voorstellen staat", volgens Bleker.

De woordvoerder van de Europese Commissie zegt dat als de korting voor Nederland daalt, dat dit heel weinig zal zijn. "8 procent korting over zeven jaar is niet veel", zegt hij. Hij wijst erop dat de kritiek van lidstaten die tot nu toe veel minder kregen dat het Europese gemiddelde veel groter is dan de kritiek van lidstaten die gekort moeten worden omdat ze ruim boven het Europese gemiddeld zitten. De Commissie wijst er tevens op dat verdeling binnen de lidstaten nog grotere gevolgen zullen hebben. "Bij de verdeling tussen de boeren zullen door de nieuwe regels sommige boeren veel meer dan 8 procent minder premie ontvangen", aldus de woordvoerder. Hij doelt dan vooral op intensieve veehouderijbedrijven die tot nu toe veel premie ontvingen.

Hoeveel budget er in totaal beschikbaar komt voor het nieuwe GLB wordt naar verwachting eind dit jaar vastgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.