Home

Nieuws 1437 x bekeken

ING: geen geld voor mestverwerking

Amsterdam - Vanwege het ontbreken van goede plannen om mest te verwerken zegt de ING vooralsnog geen verwerkingsinstallaties te financieren.

“Mestverwerking kan momenteel niet uit. De enige uitzondering is de BMC in Moerdijk waar pluimveemest wordt verbrand. Verder heb ik nog nooit een goed plan gezien”, aldus Van Vliet, branchemanager vee, vlees en eieren bij ING. Volgens de bankier kan de situatie pas veranderen op het moment dat Brussel de mineralenconcentraten niet meer aanmerkt als dierlijke mest. “Tot die tijd steekt de ING hier geen geld in.”

Volgens Van Vliet moet er veel meer energie worden gestoken in het terugdringen van het fosfaatoverschot via het zogenaamde voerspoor. “Toen de voerindustrie daar in 2010 mee aan de slag ging hadden ze gelijk 10 miljoen kilo fosfaat te pakken. Dat vraagt verantwoording over hoeveel meer ze nog kunnen beperken. Die duidelijkheid krijg je niet.”

In tegenstelling tot de ING zegt de Rabobank wel geld te willen steken in mestverwerkingsinitiatieven. “Een goed plan is te financieren”, aldus Koen van Bergen, sectormanager bij de Rabobank. Volgens Van Bergen heeft de techniek zich bewezen. “Als ook de aan- en afvoer geborgd is, wil de Rabobank financieren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.