Home

Nieuws 2444 x bekeken

Failliete graanmakelaar bekent schuld, geld vermist

Chicago – Topman Russell Wasendorf van graanmakelaar PFG Best, ook bekend als Peregrine, heeft tegenover een Amerikaanse rechtbank bekend fraude te hebben gepleegd. Van de ruim 24.000 gedupeerde klanten is nog zeker 200 miljoen dollar (ruim 156 miljoen euro) zoek..

Het plotselinge faillissement van Peregrine veroorzaakte in juli een schokgolf in de graanhandel en leidde tot verminderde handel op de termijnmarkt in Chicago.

De schok was extra groot omdat het faillissement volgde op het plotselinge omvallen van een nog veel grotere handelspartij MF Global (tevens clearinghouse).

Wasendorf werd na het faillissement gewond aangetroffen in zijn auto na wat volgens de politie lijkt op een mislukte zelfmoordpoging. Wasendorf had een afscheidbrief bij zich waarin hij 20 jaar oplichting opbiecht. Peregrine had tijdens het faillissement volgens de boeken nog 500 miljoen tot 1 miljard dollar aan bezittingen, maar autoriteiten komen bij een inventarisatie niet verder dan een waarde van 270 miljoen dollar. Het is nog onduidelijk hoe Peregrine speculeerde met het geld van klanten, die ervanuit gingen dat hun geld louter in termijncontracten graan, soja of suiker werd geïnvesteerd.

Van MF Global is inmiddels duidelijk dat dat bedrijf onder leiding van oud-Goldman Sachs topman Jon Corzine meer dan 6 miljard dollar investeerde in Europese staatsleningen die snel daarna aan waarde inboetten.

Bij MF Global wordt nog 1,6 miljard dollar van klanten vermist. Schuldeisers moeten volgens de CME Group, het bedrijf achter de termijnmarkt Chicago, nog 6 maanden wachten op eventuele betalingen.

CME Group heeft verklaard het toezicht op de graanhandel uit te breiden en te verscherpen. In een eerste stap om goodwill te kweken heeft de CME Group schuldeisers van MF Global extra tijd gegeven om claims in te dienen. Het proces van claims indienen was officieel al op 31 januari beëindigd, maar gezien de omvang van de schade bij bedrijven en de impact van de zaak op het vertrouwen in toezicht is het proces heropend.

Of registreer je om te kunnen reageren.