Home

Nieuws 244 x bekeken

Eindelijk groen licht voor jaarrekening EFSA

Brussel - Het Europees Parlement (EP) is eindelijk akkoord met de jaarrekening van voedselveiligheidsorganisatie Efsa over 2010. Eerder zette het EP het sein op rood wegens mogelijke belangenverstrengeling van werknemers.

Volgens rapporteur Monica Macovei (EVP, Roemenië) werkt Efsa aan een structurele oplossing voor de geconstateerde problemen. Dat geldt echter niet voor het Europese Milieu Agentschap EEA, dat te weinig zou doen om belangenverstrengeling te voorkomen. De begrotingscommissie van het EP heeft de boeken over 2010 deze week dan ook niet goedgekeurd.
"Dit besluit is geen diskwalificatie van het agentschap of het milieu, maar is simpelweg de consequentie van conflicterende belangen binnen de organisatie en onduidelijke antwoorden op onze vragen hierover", aldus Macovei. "Een dergelijke houding leidt tot zorgen over de wijze waarop belastinggeld wordt besteed."
Ook de rekeningen van de Raad, waarin de EU-ministers zitting nemen, zijn nog niet goedgekeurd. In de jaren zeventig is ooit afgesproken dat EP en Raad nooit in elkaars boeken zullen kijken, maar volgens het parlement is dat oude herenakkoord niet meer geldig. Het is de tweede keer op rij dat het EP weigert in te stemmen met de rekeningen van de Raad.
In oktober buigt het voltallige EP zich over beide kwesties.

Of registreer je om te kunnen reageren.