Home

Nieuws 382 x bekeken

Daling van arbeidsgerelateerde Q-koorts in 2011

Bilthoven – Vorig jaar hebben minder patiënten tijdens het werk Q-koorts opgelopen in vergelijking met voorgaande jaren. Dit blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Als er sprake is van een meldingsplichtige infectieziekte dient dit gemeld te worden in de daarvoor bestemde registratiesystemen (NCvB en het CIb-registratiesysteem Osiris).
In 2011 werden er 337 meldingen gedaan, waarvan er 90 over Q-koorts gingen. Hiervan bleken er 6 arbeidsgerelateerd te zijn. In 2009 en 2010 ging het nog om respectievelijk 78 en 35 arbeidsgerelateerde Q-koortsgevallen.

De daling van meldingen komt overeen met de daling in uitbraken van Q-koorts als gevolg van de ingevoerde verplichte vaccinatie op geiten en schapenbedrijven.
Volgens het rapport is de kans om tijdens het werk infectieziekten op te lopen het hoogst in de gezondheidszorg, het onderwijs en de agrarische sector. In de agrarische/veterinaire sector worden psittacose (papagaaienziekte), Q-koorts en leptospirose het meest in verband gebracht met het werk.

Of registreer je om te kunnen reageren.