Home

Nieuws 1063 x bekeken 3 reacties

Chemie-Pack: bodemvervuiling schuld brandweer

Breda - Chemie-Pack meent dat de veiligheidsregio, de gemeente Moerdijk, Shell en Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) de bodemsanering moeten betalen die nodig is na de brand bij het bedrijf begin 2011.

Het bedrijf zegt dat de bodemverontreiniging is ontstaan door het blussen van de brand met miljoenen liters water door de regiobrandweer en de bedrijfsbrandweer van ATM en Shell in Moerdijk.

Chemie-Pack is van plan om drie of vier van de genoemde partijen te dagvaarden, kondigde advocaat Robert van 't Zelfde woensdag aan. Hij legde uit dat de brand bij Chemie-Pack tegen alle afspraken in is geblust met water.

Het bedrijf haalt steun uit een onderzoek door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) waarin staat dat de tactiek om zo min mogelijk bluswater te gebruiken en de brand gecontroleerd te laten uitgaan, niet consequent is gevolgd. Waterkannonen van Shell, ATM en het leger werden ook ingezet om de brand te bestrijden. Daardoor kwam er veel bluswater op het terrein van Chemie-Pack terecht, raakte het riool overbelast en stroomde zwaar verontreinigd bluswater het terrein af, schreef de IOOV onder meer.

De kosten van de bodemsanering bij Chemie-Pack zijn geraamd op 38 miljoen euro. De provincie Noord-Brabant betaalt de bodemsanering maar heeft beslag gelegd bij het vastgoedbedrijf van Chemie-Pack om zoveel mogelijk kosten te verhalen.

Laatste reacties

  • jza

    Lijkt mij een terecht oordeel van Chemie-Pack. Dit is een gigantische blunder van de zogenaamde hulpdiensten.

  • awknop

    Het zou goed kunnen dat er fouten gemaakt zijn door de diverse brandweerkorpsen, maar de konklusie dat die dan aansprakelijk zijn voor het hele verhaal, is bizar. Volgens mij liggen er ook voldoende rapporten/bewijzen dat Chemiepak er struktureel een puinhoop van gemaakt heeft en dat dat bijgedragen heeft aan de aard en omvang van de brand. Je vraag je overigens ook wel af of het niet goedkoper was geweest om chemiepak gewoon af te laten fikken. 38 miljoen voor die bodemsanering is wel heel erg veel.

  • boterboertje

    Het is echt onvoorstelbaar dat ze met water een vloeistofbrand hebben willen blussen. Iederéén weet dat je het daarmee alleen maar erger maakt, en dat is tijdens de brand ook gebleken. En dan achteraf de schuld bij Chemie-Pack willen leggen en daar de kosten van bodemsanering willen verhalen is absurd. Die brandweerkorpsen zijn ongelooflijk dom bezig geweest en daar kun je de leiding van Chemie-Pack toch echt niet verantwoordelijk voor houden. Dus gewoon die 38 miljoen uit een staatspotje betalen en gelijk wat brandweer commandanten op cursus sturen...

Of registreer je om te kunnen reageren.