Home

Nieuws 1285 x bekeken 4 reacties

Burger niet bewust van gevaar van water

Maastricht - Nederlanders zijn zich over het algemeen niet bewust van overstromingsgevaren. Dat zeggen onderzoekers Trudes Heems en Baukje Kothuis in hun proefschrift over de mythe van de droge voeten.

Volgens Kothuis en Heems moet de nadruk bij de voorlichting over waterveiligheid niet liggen op de beheersing van de risico's, maar op acceptatie van de kwetsbaarheid.

Trudes Heems zegt dat de burger de boodschap krijgt dat hij nooit zo veilig is geweest, maar tegelijkertijd dat er de volgende dag een ramp kan gebeuren. "De burger in zijn overwinningsroes onthoudt daarvan alleen dat het veiliger is dan ooit. Een rampverhaal past daar niet in", aldus Heems. Gevolg daarvan is dat de Nederlander niet bewust omgaat met de risico's.

Omdat de burgers geloven in de mythe van de droge voeten, kunnen ze een eventueel risico moeilijk accepteren. De kloof tussen de werkelijke risico's en de beleving van de burger moet worden overbrugd, niet alleen als het gaat om overstromingsgevaar, maar ook als het gaat om gevaarlijk vervoer, opslag van gevaarlijke stoffen of dreigende epidemieën.

Kothuis en Heems promoveren volgende week op hun onderzoek.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  bestuurders ook niet, anders zou men niet doen net alsof het water schaars is

 • theorikyreintjes1

  Zelfs bestuurders van waterschappen kennen het gevaar niet of het intresseerd ze niets. Ondanks harde afspraken van goed water beheer, presteerden ze om grote watergangen al jaren niet meer te vegen. We hebben ze de wacht aan gezegd dat dit niet kan. Bij hevige regenval krijgen we een overstroming! En ja hoor, er viel op 23 mei bij ons in het gebied, 50 tot 80mm regen in enkele uren. het gevolg was een enorme overstroming. De schade is groot in dit gebied en zeker op de zwaardere grond. Ik hoop dat dit een les is voor dit soort mensen, die de beken willen vernielen met veel kosten! Je moet het goed beheren, proberen zo hoog mogelijk opstuwen om verdroging te voor komen en watergangen goed schoonhouden om het overtollige water snel af te kunnen voeren. Als de stuwen laag gezet worden bij hevige regenval is de natschade niet groot! Zeker geen schuine taluts maken of meandere. Ze moeten aan twee kanten met de kraan geveegt kunnen worden!

 • hansxx

  schoenmaker & theorikyrreintjes; Bestuurders zijn vaak onbewust onbekwaam. Het is dus de bedoeling dat deze besturen de kennis inroepen van specialisten. En daar ligt nu de moeilijkheid. Als je specialisten om hun kennis vraagt dan moet je in Nederland ook diegene aan het woord laten die andere belangen hebben. Daar is ons land beroemd mee geworden.......

 • hansxx

  Ik vergeet het belangrijkste regeltje....Als bestuurders alle partijen gehoord hebben en er niet uitkomen........worden ze bewust ombekwaam!

Of registreer je om te kunnen reageren.