Home

Nieuws 2355 x bekeken laatste update:19 sep 2012

Britse export levend vee gestaakt na 'ernstig incident'

Ramsgate – De export van levend vee via de Britse haven van Ramsgate is op last van de gemeente met onmiddelijke ingang gestaakt nadat 45 schapen die in een ongeschikte vrachtauto werden aangetroffen omkwamen of moesten worden afgemaakt.

Twee Franse vrachtrijders werden bij het incident gearresteerd.

De Britse dierenbescherming RSPCA houdt al maanden de exporten van levend vee scherp in de gaten in Ramsgate, de enige haven langs de Britse kust die dergelijke transporten nog toelaat. Vorige week hielden de inspecteurs daarbij een vrachtcombinatie geladen met 500 schapen over vier verdiepingen aan. Dezelfde vrachtwagen was al eerder betrapt op gebreken en bleek nu opnieuw niet geschikt voor het vervoer van levend vee, aldus de RSPCA. Volgens de inspecteurs kon geen van de schapen het water in de vrachtruimte bereiken. De lading werd daarom gelost op een houten vloer die het onder de last begaf waarbij twee schapen verdronken. Bij nader onderzoek bleken 43 andere dieren lamheid of andere verwondingen te tonen waardoor ze ter plaatse afgemaakt moesten worden. "Het was werkelijk verschrikkelijk, één van de slechtste dagen in mijn werkend bestaan," aldus inspecteur Caz Doe, die meer dan 15 uur in touw was om de rest van de schapen te redden.

Naar aanleiding van het incident heeft de gemeente, die toch al tegen de transporten was, verdere bewegingen van levend vee in de haven verboden. De RSPCA heeft de zaak ook aanhangig gemaakt bij de pas-benoemde staatssecretaris voor landbouw David Heath die een onderzoek heeft gelast. Directeur Gavin Grant: "Wij vechten al honderd jaar tegen deze handel. Als vlees al naar het vasteland moet, dan moet dat aan de haak, niet op de poten. De gebeurtenissen tonen op een wrede manier aan dat deze verschrikkelijke handel onmiddellijk moet stoppen."

 

Noot van redactie Boerderij.nl: eerder stond bij dit bericht een foto van een vrachtwagen van een transportbedrijf dat niet met de kwestie te maken heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.