Home

Nieuws 600 x bekeken

Bleker het populairst onder boeren

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (CDA) is onder boeren en tuinders de populairste bewindspersoon op landbouw van de afgelopen dertig jaar. Driekwart ziet hem dan ook graag terugkeren in een nieuw kabinet. Dat blijkt uit een enquête van agrimarketing- en marktonderzoeksbureau Agridirect in samenwerking met Boerderij en Boerderij Vandaag.

Van de ruim zeshonderd ondervraagden gaf 36,8 procent aan Bleker als de beste landbouwminister –of staatssecretaris te beschouwen. Partijgenoten Gerrit Braks (1980-1990) en Cees Veerman (2002-2007) zijn met 31,9 en 23,1 procent van de stemmen eveneens nog altijd geliefd.

Dat Bleker wordt gewaardeerd door boeren en tuinders is geen verrassing. Al bij zijn aantreden in 2010 gaf hij aan zich hard te willen maken voor de agrarische sector. Dit deed hij onder meer door flink te schrappen in de natuurregelgeving. Keerzijde daarvan is dat hij buiten de landbouw er heel wat slechter op staat; volgens de lezers van De Volkskrant is Bleker juist de meest mislukte bewindspersoon van het huidige kabinet.

Bovendien heeft de staatssecretaris niet kunnen voorkomen dat de liefde tussen het CDA en de boeren de afgelopen jaren verder is bekoeld. Vorige maand bleek dat 42,7 procent van agrarisch ondernemers van plan is om op de christendemocraten te stemmen, terwijl dat in 2003 nog 67,5 procent was. Nu is de CDA-aanhang in de sector verder teruggelopen tot 40,6 procent. Daarmee is de partij wel nog nipt de grootste in de sector, gevolgd door VVD en SGP.

Uit de enquête blijkt verder dat boeren en tuinders zich grote zorgen maken over de uitslag van de verkiezingen op 12 september. Dat SP’er Emile Roemer straks mogelijk minister-president wordt, is een angstbeeld; hij wordt gezien als een zeer ongeschikte kandidaat. Ruim 80 procent vreest negatieve gevolgen voor agrarische bedrijven bij een linkse meerderheid in de Tweede Kamer of een links kabinet.

Of registreer je om te kunnen reageren.