Home

Nieuws 456 x bekeken

Agrarische kredietverlening Triodos Bank gestegen

Zeist – Het uitstaande krediet van Triodos Bank in de agrarische sector is in de eerste helft van dit jaar met bijna 10 procent gestegen.

Een absoluut getal geeft de bank niet. De bank trof voor 6,6 miljoen euro voorzieningen voor probleemkredieten met biomassacentrales. Anders dan de meeste andere banken zag Triodos Bank de hoeveelheid klanten en de winst met dubbele cijfers groeien. Het aantal klanten steeg met 11 procent tot 395.000 terwijl de nettowinst 31 procent toenam tot 9,9 miljoen euro. Directievoorzitter Peter Blom: “Deze cijfers duiden op een gebalanceerde groei en ontwikkeling van de bank ondanks moeilijke economische tijden.” De bank ziet volgens Blom ondanks de schuldencrisis “een krachtige en positieve beweging van initiatiefrijke burgers en ondernemers die samen vormgeven aan een duurzame toekomst.”

De betrekkelijk kleine bank, die zegt alleen duurzame bedrijven te financieren, stelt dat de biologische sector ondanks de crisis blijft groeien. Een woordvoerder spreekt van meer ruimte in het schap en productie die de vraag nauwelijks bijhoudt. Triodos Bank geldt als belangrijke financier van de biologische sector in Nederland. Een woordvoerder stelt dat de bank echter ook openstaat voor bedrijven die qua duurzaamheid vergelijkbaar presteren met biologische bedrijven.

Het volume van de door Triodos Investment Management beheerde beleggingsfondsen is in het eerste halfjaar toegenomen met 2 procent tot 2,1 miljard euro. In dezelfde periode in 2011 daalde het volume met 3 procent. Het Triodos Groenfonds, goed voor circa 450 miljoen euro fondsvermogen, daalde met 5,9 procent. Dat komt vooral door beperking van fiscale regelingen voor groen. Vanuit het Triodos Groenfonds wordt geïnvesteerd in biologische bedrijven.

Het Triodos Renewables Europe Fund, gericht op hernieuwbare energie, groeide met 23,7 procent. De vaak op agrarische bedrijven gerichte twee microfinancieringsfondsen groeiden met respectievelijk 7,1 en 10,2 procent. Vorig jaar nam de kredietverlening van Triodos aan agrarische bedrijven toe met 16 miljoen euro tot €115,6 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.