Home

Nieuws 5428 x bekeken 16 reacties

Acht landen willen voorschot toeslagrechten aan boeren betalen

Den Haag - Letland, Litouwen, Portugal, Roemenië, Griekenland, Italië, Tsjechië en Hongarije gaan zeer waarschijnlijk voorschotten op de toeslagrechten uitbetalen aan boeren. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Duitsland, Slowakije, Estland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Finland hebben aangegeven geen voorschot te willen uitbetalen op de toeslagrechten. De Europese Commissie heeft toegezegd dat lidstaten vanaf 16 oktober voorschotten op de toeslagrechten kunnen uitbetalen. Christenunie-Kamerlid Esmé Wiegman heeft Bleker gevraagd de melkveehouders ook een voorschot uit te betalen, gezien de lage melkprijs en de hoge kosten voor onder andere voer. Bleker doet dit niet.

De staatssecretaris verwacht voor de komende jaren geen structureel dalende melkprijs. Bleker denkt dat de prijstendensen zoals in de afgelopen jaren voortzet, waarbij de prijs meer en vaker fluctueert door ontwikkelingen op de wereldmarkt.

Laatste reacties

 • bharbers

  Hoezo lage melkprijs? altijd dat gejammer over de zielige melkveehouders. Er zijn volgens mij wel meer sectoren die het geld wel eerder willen hebben.

 • helvo2

  gewoon alle toeslagrechten op TIJD uitbetalen.

 • Boer koekoek

  dat is gewoon uitstel van executie,er moet heel wat anders gebeuren in de wereld anders zijn er veel boeren die geen leuke kerst hebben,ze laten de boeren altijd maar net leven

 • politiek

  @ jankoekoek. Ik denk dat je gelijk hebt. Er moet iets anders gebeuren. Maar vergeet niet dat de huidige sector zo is , dat wanneer er iemand afvalt , helaas vaak een gezinsbedrijf , er ,, binnenvreugde,, is bij collega,s en buren. Nietemin , door deze manier van stille vreugde valt ieder zeer stil af. Zodadelijk nog wat mega- bulk bedrijven onder toezicht van de voerfabrieken en bank. . Jan , die paar maanden eerder uitbetaling van die toeslagrechten is de oplossing ook niet. Gerekend naar rente praat je maar over kleine financiele bedragen , maar gerekend naar cash flow kan het grote gevolgen hebben . Zie VION in het later uitbetalen van inkoop varkens. Een limiet is nu eenmaal een limiet. Helaas hoor ik de belangenbehartigers totaal niet om dit probleem op te lossen in de agrarische sector. Ik denk ook niet dat je door deze passieve houding van die belangenbehartigers ( cooperaties) veel moet verwachten van de maatschappij ofwel de burger. Geloof me maar , die besteden de euro,s ook veel liever aan zorg , veiligheid enz.enz. ..... als naar de agro sector die elkaar niet wil beschermen.

 • Buurman

  De ene buurman kocht een nieuwe trekker. De andere een nieuwe aardappelrooier. Hun argument? We hebben de belastingaftrek nodig!
  De derde buurman vroeg ik naar de gedaalde melkprijs. Vorig jaar was die prima was zijn antwoord. Waar zeuren ze over?

 • Mozes

  Buurman, een melkveehouder koopt geen aardappelrooier.

 • John*

  er is nu extra liquiditeit nodig om de hoge voerkosten te dekken. deze kan komen uit de opbrengstprijs, van de spaarrekening, via financiering of in het geval van de melkveehouderij uit subsidies. de eerste laat het nu afweten. gezonde bedrijven hebben voldoende middelen beschikbaar. minder gezonde bedrijven vragen nu om bijfinanciering en ongezonde bedrijven bedelen nu om de subsidie eerder uit te keren. Boeren is vandaag de dag meer dan alleen dieren verzorgen en gras maaien. Financieel inzicht op het bedrijf i.c.m. een lange termijn visie is noodzakelijk voor een gezond op de toekomst gericht bedrijf.

 • minasblunders1

  Mis John, de liquiditeit komt uit de grondprijsstijging. Heeft niets met wel of niet gezond zijn van het bedrijf te maken. Integendeel, men bouwt rustig verder op de luchtbel. We leren niet zo snel.

 • John*

  zolang de kritieke opbrengstprijs maar niet boven de 25 cent komt kan een bedrijf veel hebben. op een hectare prijs van 80 000 euro is 40 000 euro te finanieren. het is dat de bank minder moeite heeft om een lapje grond te verkopen i.p.v. een huis.

 • joannes

  John* Wat bedoel je met kritieke opbrengst prijs van 25 cent?

 • minasblunders1

  John, de meeste boeren die nu zo veel investeren hebben de grond niet gekocht voor 80.000 euro. Laten we zeggen voor 20.000 euro of minder. De meerwaarde (in sommige gevallen inderdaad tot 80.000 euro) kunnen zij moeiteloos gebruiken om te investeren. De fiscus betaalt aan die investeringen de helft mee. Daarnaast hebben zij ook nog eens een hele lage rente, vanwege de zekerheden. Vandaar dat Buurman in #5 deze antwoorden krijgt. De mensen die nu 'zeuren' om de toeslagrechten zijn dan ook de pachters. Zij hebben al deze voordelen nl. niet. Integendeel, zij hebben alleen te maken met stijgende kosten en stijgende pacht en geen uitbreidingsmogelijkheden.

 • drientje

  En welk voorschot wil Esmee Wigman dan aan tuinders, varkenshouders betalen?
  Wat een goedkope politiek.

 • agratax2

  Bij niet wijzigende opbrengst prijzen en voerkosten zal het eerder uitbetalen van de toeslagen alleen maar uitstel van executie zijn. De netto inkomsten op termijn zullen niet beter worden, maar dan zijn de toeslagen wel ontvangen en op gebruikt. Ooit gehoord dat eerder uitbetalen van eindejaarsuitkering of vakantie geld de werknemers beschermde voor geld te kort wegens gestegen prijzen, verkeerd uitgaven patroon of hypotheek rente stijging? Hoe naïef kan de politiek zijn, door te denken dat deze kosten opbrengsten verhouding op korte termijn omslaat van negatief in positief en de boeren dus geholpen zijn als ze een maandje eerder hun subsidie ontvangen.

 • drikhend

  Beste Politiek Ik denk dat u de nagel op de kop slaat . Binnenvreugde bij collega,s en buren als fout gaat . Dus haat nijd afgunst onder elkaar en elkaar niets gunnen heeft geleid tot het niet meer als eenheid op te treden . Maar iedereen alleen zijn eigenbelang voorop stelde . En ging voor de snelle winst op korte termijn . En daarbij uit het oog verloren dat afnemers en toe lever bedrijven . In feite elkaar aan het opvreten waren en fuseerde of overgenomen werden . En hun (boeren) onderhandelingspositie steeds zwakker werd . En hun belangenbehartigers zakkenvullers geworden zijn bij de zogenaamde cooperatie .En deze de boeren de varkens en koeien goedkoop aftroggelen en deze op langere termijn de winkelvoorraad mee moeten financieren . Zodat de slecht draaiende tent wat langer open kan blijven om de zakken te vullen van de belangenbehartigers .Dit probleem hoeft de burger niet op te lossen . Moeten de boeren zelf doen . Maar zolang als haat, nijd , afgunst en hebzucht de boventoon blijven voeren zal dit feest tot einde doorgaan .

 • boertje brabant

  Schaf die toeslagrechten toch af en laat de markt z'n werk doen

 • HvdR

  Met toeslagrechten houdt je ten onrechte een onrendabele landbouw op de been. Afschaffen die handel zodat de belastingbetaler deze sector niets meer te verwijten heeft in tijden van economische neergang. Is daarmee alleen nog plaats voor topondernemers? Ja. Is dat erg? neen. De sanering is reeds lang geleden ingezet en zal ook nog lang hierna gewoon door blijven gaan zoals dat in een gezonde vrije economie gebruikelijk is.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.