Home

Nieuws 1381 x bekeken 2 reacties

ABN Amro: langdurig hoge graanprijzen

Amsterdam –Mais en andere voergranen zijn de komende tien jaar gemiddeld circa 40 procent duurder dan de afgelopen tien jaar, en 5 procent duurder dan in de periode van 2009 tot en met 2011.

Dat leidt ertoe dat mengvoerbedrijven toenemend inzetten op gebruik van reststromen, terwijl boeren onder meer samenwerking met akkerbouwers gaan zoeken. Dat schrijft ABN Amro in een grondstoffenanalyse.

Voor het eerst stijgen grondstofprijzen sneller dan de inflatie. De prijzen zullen wel uiterst beweeglijk zijn, aldus de bank. De mondiale tarweproductie voorziet tot 2021 in de groeiende behoefte, aldus ABN Amro, terwijl wereldvoorraden op peil blijven. De productiegroei van mais en andere granen dan tarwe en rijst dekt de groeiende vraag, maar doet de voorraden niet toenemen. Hierdoor blijft de markt gevoelig voor misoogsten.

Veehouders zullen volgens directeur agrarische bedrijven Pierre Berntsen van de Amsterdamse bank toenemend samenwerkingen sluiten met akkerbouwers. De ontwikkeling wordt nog extra gestimuleerd door de mestwetgeving. Boeren kunnen als strategische oplossing een hoger eigen vermogen aanhouden, een sterker eigen verkoop- of aankoopbeleid voeren of afspraken voor een vaste periode maken met de voerleverancier over prijs en volume.

Hoge en beweeglijke grondstofprijzen vergen aanpassing, maar hoeven niet desastreus te zijn, aldus Berntsen. “Prijzen van granen zijn in Europa, alle tumult ten spijt, in historisch perspectief eerder laag dan hoog.”

In 1970 lag de prijs voor een ton tarwe gecorrigeerd voor inflatie net zo hoog als nu. Berntsen benadrukt dat ook prijsschommelingen voorkwamen tijdens de Grote Depressie van de jaren 30 en de oliecrisis van de jaren 70. De oorzaken zijn vergelijkbaar: een daling van het aanbod bij lage voorraden, een zwakke of beweeglijke dollarkoers en hoge olieprijzen.

Bij de ramingen plaatst ABN Amro wel kanttekeningen. Zo is het biobrandstoffenbeleid van invloed op de prijzen van granen en suiker, terwijl de kritiek erop aanzwelt. Volgens een invloedrijke analyse van de FAO en Oeso die ABN Amro aanhaalt, kan een lichte groeivertraging in de periode van 2011 tot en met 2021 het wereldprijsniveau van varkensvlees en sojaschroot met 5 tot 6 procent doen dalen, terwijl het wereldverbruik daalt met slechts 0,8 tot 1,8 procent.

Laatste reacties

  • ed12345

    voor ons akkerbouwers betekent dit meer geld door je handen maar niet meer in je zak,door de duurdere inkoop van zaden ,kunstmest tot en met machines zijn we het direct weer kwijt

  • probe14

    voor ons veehouders wordt dit kassa: hoge prijzen voor melk, vlees en eieren is het vooruitzicht! Wel 1 nadeel: veel belasting betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.