Home

Nieuws 1181 x bekeken 2 reacties

5 miljoen voor Veenkoloniën

Groningen - De Veenkoloniën in Groningen en Drenthe krijgen 5 miljoen euro van staatssecretaris Henk Bleker voor innovatie. Bleker zei dit geld toe zodat de regio per direct kan beginnen met het Innovatieprogramma Landbouw Veenkoloniën.

Innovatie is nodig omdat de akkerbouwers in het gebied door het gewijzigde Gemeenschappelijk Landbouw Beleid van de Europese Unie minder steun gaan krijgen in de toekomst. Om op eigen benen te kunnen staan hebben de betreffende provincies met LTO-Noord, Avebe en de Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen (ANOG) een innovatieplan opgesteld. "Het geld is bedoeld om de noodzakelijke en onvermijdelijke transitie te bewerkstelligen, voor boeren die willen innoveren en niet om boeren te blijven ondersteunen die denken dat het wel overwaait", aldus staatssecretaris Henk Bleker.

 

Met behulp van deze financiële injectie hoopt het gebied in de toekomst onafhankelijk van nationale en Europese overheden te kunnen voortbestaan. Gedeputeerde Wiebe van der Ploeg, namens de Stuurgroep Agenda Veenkoloniën is blij over de toezegging van de staatssecretaris. "Met dit innovatieprogramma slaan de Veenkoloniën een nieuwe weg in met een duurzaam toekomstperspectief. Dat past bij onze wens om koploper te worden in duurzame landbouw."

Om te innoveren zien de projectopzetters vooral mogelijkheden in ondernemersschap. Door middel van het ontwikkelen van nieuwe producten, hopen zij de Veenkoloniën weer zelfstandig te maken.

Laatste reacties

  • Mels

    Bla bla,stop nou toch met subsidie verlenen,als het in de veenkolonien niet kan waar kan het dan wel,water en grond voldoende dus groeien is geen probleem ,oogsten is wel eens een probleem,er zijn gewassen genoeg die men daar kan telen alleen moet men niet halsstarrig vasthouden aan de traditionele veenkoloniale gewassen.Er zal ergens iets te duur zijn als er niks verdient wordt of de afzet is te goedkoop.

  • natuurboer

    Die 5 miljoen kan mooi betaald worden met de extra accijnsinkomsten die de overheid krijgt bij de afschaffing van de rode diesel. Henk Bleker is er heel goed in om boeren een sigaar uit eigen doos te presenteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.