Home

Nieuws 1637 x bekeken 8 reactieslaatste update:31 aug 2012

ZLTO: zonder draagvlak geen bedrijfsuitbreiding

’s-Hertogenbosch – ZLTO werkt aan een beleidsnotitie waarin staat dat een boer aantoonbaar zijn omgeving moet betrekken bij ontwikkelingsplannen, wil een ondernemer in aanmerking komen voor een bouwvergunning.

ZLTO wil een andere aanpak van de vergunningverlening. Het gesprek tussen de boer en zijn omgeving is één van de vertrekpunten voor een andere aanpak van vergunningverlening.
Aanleiding is de impasse waarin de ontwikkeling van de veehouderij in Brabant verkeert. De beleidsnotitie zal naar verwachting over een maand afgerond worden, waarna een lobby begint bij provincie en gemeenten.
In de praktijk komt de verduurzaming van de intensieve veehouderij in de provincie Brabant moeizaam van de grond omdat boeren vastlopen in ellenlange vergunningstrajecten. Deze worden veelal opgehouden door bezwaarprocedures van actiegroepen of omwonenden en voorzichtigheid bij bestuurders in gemeenten.
”Het imagoprobleem van de intensieve veehouderij in Brabant is zo groot dat het de ontwikkeling van de sector tegenhoudt. Er zijn geschikte bouwlocaties genoeg, maar er komt weinig van de grond”, zegt ZLTO-woordvoerder Maarten Leseman. Hij is betrokken bij de uitwerking van de mogelijkheden van de dialoog tussen boer en buur.
Volgens Leseman is het niet meer van deze tijd om bedrijfsontwikkeling louter en alleen op basis van bouwblokgrootte te sturen. Het gaat erom dat boeren wethouders in de gemeenten kunnen ontzorgen door zelf aantoonbaar aan draagvlak te werken.
Als zij een vergunning willen afgeven aan een boer of tuinder die zijn bedrijf wil aanpassen aan de eisen van deze tijd, moet de wethouder overtuigd zijn dat voor de bedrijfsontwikkeling draagvlak is en geen trammelant bij burgers ontstaat. Hoe dit als voorwaarde verankerd kan worden, wordt uitgezocht, aldus ZLTO.

Laatste reacties

 • politiek

  Draagvlak zal je ook nooit meer krijgen als de (Z)LTO zich enkel en alleen blijft richten tot de CDA en VVD. Dat tijdperk is voorbij. Wordt open en transparant want een oordeel over de natuur en voedselveiligeid is niet enkel en alleen toebedeelt aan die groepen. Daar mag ieder een oordeel over hebben. Die grote agro-macht gaat zich tegen zichzelf keren als men ook geen aandacht geeft aan de boeren die wel correct met dieren en voedselveiligheid omgaat. Dus met duurzaamheid. Triest is het als er juist bij die groepen afstand groeit met de (Z)LTO. De (Z) LTO behoort er voor alles en iedereen te zijn en niet voor enkel degene die het beste met de euro,s om kan gaan en de andere waardes niet weten te waarderen. Natuur en voedselveiligheid dus.

 • joannes

  Ik zie niet wat dit met het CDA of de VVD te maken heeft. De boer of tuinder moet voor plannen met een plan komen wat niet alleen bouwkundig klopt en/of aan de wettelijke regels voldoet voor toe/ instemming maar vooral ook door de betrokken omgeving geaccepteerd worden. Men wil buurtprotesten voorkomen! Dat kan nog welleens lastig worden want dit kan natuurlijk ook oneigenlijk gebruikt worden! Je zal maar een buurman hebben die ook wil uitbreiden of met wie je een probleem hebt.

 • Sjaak

  Denk, dat er straks onder de veehouders geen draagvlak meer is voor bedrijfsuitbreiding...;)

 • politiek

  Het is alom bekend dat men met de CDA en de VVD de ,, macht,, had. Vooral in Brabant. Zie eerdere Zembla uitzending hierin. Het behoorde binnenskamers ,,geregeld,, te worden en anders ging het al niet meer. Ook andere willen meedenken en praten. Dat is een moeizaam proces als je dat niet gewend bent. Natuurlijk , en terecht , moet men ook verantwoording afleggen aan de omgeving en de overige burgers. Bestemmingsplannen zijn een bescherming maar evenzo een recht. Als men , ook de ZLTO , al zo creatief is om bij aanvragen geurcontouren te ,, te vergeten,, en evenzo bij woningbouw ,,creatief,, omgaat door geurcontouren ,, te vergeten,, dan is het hoog tijd dat er een frisse wind door Brabant gaat waaien.

 • theorikyreintjes1

  Als er bij de samenleving niet meer verantwoordelijkheid is dan nu, dan moet je bij je zelf is afvragen of je er nog een seconde tijd in steekt. Laat ze het voedsel maar duur betalen of honger lijden. Dan gaat de grote mond van zelf over!

 • natasja

  Er zouden geen vergunningen meer af gegeven mogen worden voor uitbreiding van varkenhouderijen zolang de luchtwassers niet optimaal werken, als je al naast een bedrijf woont die na zijn laatste uitbreiding de omgeving al gezondheidsklachten bezorgt wordt je wel bang voor de volgende uitbreiding die in petto zit. Meer aandacht voor de gezondheid van de omwonende zou erg welkom zijn.

 • drientje

  Als (z)LTO niks beter te doen heeft dan dit soort onzinnige beleidsnotities te maken, moeten ze toch nog eens goed nadenken over ophefffing van de eigen organisatie. Er zit toch geen mens te wachten op uitbreiding van de de stallen van de buurman. Als dit de nom moet worden, dan is de laatste uitbreiding achter de rug. Zoals het nu geregeld is kan het goed functioneren. Lange procedure's heeft niets te maken met bezwaren, maar alles met werkzaamheid van de gemeente te maken. Dat veehouders hun uitbreidingsplannen afstemmen met de buren is natuurlijk altijd goed, maar bevindingen van alleen de buren mogen nooit bepalend worden.

 • info258

  Leuk idee? Of het een gunstig effect heeft is nog maar de vraag. Is het niet beter om regels te stellen voor dierwelzijn , geur en amoniak? Kunnen ze daar aan voldoen wordt de vergunniong verleend, ongeacht de grote van het bedrijf.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.