Home

Nieuws 463 x bekeken

Weinig overlast voor boeren na vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

Auckland - De uitbarsting van de vulkaan Tongariro op het Noordereiland van Nieuw- Zeeland heeft vooralsnog voor weinig overlast voor boeren gezorgd. Dat meldt de landbouworganisatie Federated Farmers.

De organisatie meldt dat de gevolgen voor het grasland, de gewassen en de drinkwatervoorraden voor de bedrijven tot nu toe minimaal zijn.

Maandag werd de vulkaan, centraal gelegen op het Noordereiland, in de omgeving van Taupo, voor het eerst sinds ruim honderd jaar weer actief geworden. Doordat vulkaan Tongariro in een nationaal natuurpark ligt, wonen er weinig mensen in de directe omgeving van de vulkaan. Onduidelijk is of de vulkaan verder nog actief zal blijven.

Het Nieuw-Zeelandse ministerie van landbouw heeft een speciaal draaiboek voor de agrarische sector voor vulkaanuitbarstingen. De gevolgen van een uitbraak zijn sterk afhankelijk van de samenstelling van het as, de hoeveelheid die de vulkaan uitstoot. De bodem kan vrij eenvoudig herstellen bij asregen tot 100 millimeter, maar afhankelijk van de samenstelling kan minder dan 5 millimeter ook al schadelijk zijn voor het vee, bijvoorbeeld als er veel fluorine in de as zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.