Home

Nieuws 491 x bekeken

WTO met Rusland erbij mogelijk nog trager

Geneve – De wereldhandelsorganisatie WTO heeft er sinds vandaag een nieuwe grote speler bij. Rusland treedt officieel toe. Daarmee zijn nu alle belangrijke economische machten lid van de WTO.

De vorige belangrijke toetreding tot de WTO was China. In de maanden na de terroristische aanslagen door Al Qaeda op de Verenigde Staten was de toetreding van China ook een belangrijk signaal om de politieke eenheid tegen het internationale terrorisme te benadrukken. Sinds China meedoet zijn de handelsrelaties tussen de Aziatische grootmacht en de rest van de wereld verbeterd. China sleept de rest van de wereld mee in zijn ongekende economische groei.

De toetreding van een grootmacht als China, en nu Rusland, heeft ook een keerzijde. De toch al lastige onderhandelingen om tot een akkoord te komen, worden met de inbreng van nieuwe lidstaten alleen maar gecompliceerder. Rusland heeft net als China de reputatie van een lastige en geduldige onderhandelaar.

 

Aan de andere kant geeft de toetreding van Rusland ook meer zekerheden. Rusland heeft zich net als de andere 155 leden gebonden aan de bestaande afspraken. Dat betekent dat de Russische maatregelen tegen de invoer van Europese landbouwproducten minder zullen lijden onder de ogenschijnlijke willekeur van de afgelopen jaren. Al zal een uitbraak van een dierziekte, de vervuiling van producten met dioxine of een EHEC-crisis altijd weer aanleiding kunnen zijn de grenzen te sluiten.

Met de toetreding van Rusland blijft er nog een beperkt aantal witte plekken op de kaart van niet-toegetreden landen. Het gaat om landen met een doorgaans minder stabiele politieke constellatie: Soedan, Ethiopië, Yemen, Kazachstan, Algerije, Libië, Iran, Irak, Syrië en Afghanistan.

Tot nu toe is gebleken dat de 155 toegetreden landen het moeilijk eens kunnen worden over de afronding van de Doha-ronde, die begon bij de toetreding van China in de hoofdstad Doha van het Arabische land Qatar. Nu wordt gekoerst op afronding van het akkoord tijdens de ministersconferentie volgend jaar op Bali in Indonesië. Maar Bali zou niet het eerste illustere oord worden waar een akkoord strandt.

Of registreer je om te kunnen reageren.