Home

Nieuws 1731 x bekeken 3 reacties

VVD overweegt beperking grondbelegging door overheden

Rotterdam – De VVD overweegt om grondbeleggingen door gemeenten en provincies op termijn terug te dringen. Gemeenten en provincies moeten zich dan nog alleen richten op de taak als marktmeester en eventuele aankopen van grond voor publieke doelen, waarbij geen sprake mag zijn van concurrentievervalsing. Dat blijkt tijdens het verkiezingscongres van de partij, in Rotterdam.

De Partijcommissie Ruimte en Leven stelt voor om in het verkiezingsprogramma op te nemen dat de overheid zich beperkt tot haar taak als marktmeester van de grondmarkt. De commissie vindt dat publieke grondposities door gemeenten en provincies die puur gericht zijn op financiële opbrengsten op termijn moeten worden afgebouwd. Daarbij moet helder onderscheid worden gemaakt tussen grond voor publieke functies, zoals waterberging, natuur en infrastructuur, en grond voor private functies.

Het partijbestuur vindt het nog te vroeg om er nu een besluit over te nemen en om het onderwerp op te nemen in het verkiezingsprogramma. Het bestuur wil eerst de gevolgen hiervan in beeld hebben. Deze zijn met name voor gemeenten op dit moment moeilijk te overzien. Het onderwerp zal wel later worden besproken, waarna de VVD een standpunt in zal nemen.

Laatste reacties

  • Mels

    Neem dan van mij aan dat elk bestemmingsplan geheim gehouden moet worden en de ambtenaren vervangen door computers want anders zit er geen rem op de speculatie.

  • Sylke

    verkiezings propaganda van de graaiers

  • agratax2

    Nu na jaren van voorspoed deze grondhandel de gemeenten geld kost moet er in gegrepen worden. Wat mij betreft geeft gemeente alle bouwgrond uit in Erfpacht, weten ze elk jaar wat er op de begroting mag worden ingevuld. Maar om de infrastructuur in de prijs van bouwpercelen mee te nemen en daarna nog eens jaar na jaar als belasting op te eisen, is en vorm van wettelijk toegestaan stelen. De manier waarop overheden hun eeuwige geldhonger stillen. Ze zullen moeten leren de ering naar de nering te zetten en vooruit te kijken. Moeilijk in een land waar je bijna ieder jaar naar de stembus moet.

Of registreer je om te kunnen reageren.