Home

Nieuws 279 x bekeken laatste update:23 aug 2012

VNG ziet niets in voorstel D66 om bestuurslagen te verminderen

Den Haag - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat gemeenten zelf moeten bepalen of ze willen fuseren of niet.

VNG-directeur Kees Jan de Vet noemt het voorstel van D66-kamerlid Gerard Schouw om om het aantal gemeenten ongeveer te halveren iets van de Haagse tekentafel. VNG ondersteunt wel de samenwerkingen tussen gemeenten. "Gemeenten blijken steeds meer samen te werken, onder meer om nieuwe, decentrale taken succesvol op te kunnen pakken", aldus de vereniging. VNG ondersteunt deze samenwerking met het project Slim Samenwerken.

D66-kandidaat Schouw pleit ervoor om waterschappen op te heffen, het aantal gemeenten te halveren van ruim 400 naar 200 en de provincies te fuseren tot landsdelen. Hiermee kan volgens de politicus tot 2017 zeker 700 miljoen euro worden bespaard op bestuur. D66 is ook voorstander van het afschaffen van de productschappen.

Voor zijn voorstel om de waterschappen op te heffen kreeg Schouw eerder dit jaar een kamermeerderheid. Ook PvdA, PVV en SP zijn voor het opheffen van de 26 waterschappen. Verantwoordelijk staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) heeft echter het belang van de waterschappen opnieuw benadrukt. Hij voelt niets voor opheffing. Ook prins Willem Alexander benadrukte tijdens het congres van de Unie van Waterschappen het belang van deze bestuursorganen.

Of registreer je om te kunnen reageren.