Home

Nieuws 696 x bekeken 1 reactie

Twijfels houdbaarheid hoge olieprijs

Londen – De prijs voor een vat Noordzeeolie beweegt dichtbij 114 dollar (92 euro), het hoogste niveau sinds begin mei.

De prijs voor rode diesel (EN590) steeg in juli voor het eerst sinds maanden tot 110 euro per 100 liter. Analisten betwijfelen of de prijsstijging houdbaar is.

In de laatste zes weken is de olieprijs met 30 procent toegenomen. De vraag naar brandstof is echter door de economische malaise in de Eurozone en VS zwak. Volgens Commerzbank is de huidige prijsontwikkeling ontkoppeld van marktfundamenten en gebaseerd op speculatie.

De kostprijs voor een vat olie ligt tot 50 procent lager, maar de prijs wordt gestuwd door de verwachting dat de Amerikaanse overheid geld in de economie zal pompen, het oppompen van olie in de Noordzee problemen blijft geven en dat een conflict met Iran escaleert.

De zakenbank Merrill Lynch schrijft dat wanneer de Amerikaanse centrale bank de rente verlaagt of geld in de economie pompt, de olieprijs met 14 procent kan stijgen. Een dergelijke stap wordt door Commerzbank betwijfeld omdat ook prijzen voor graan en soja door dergelijk beleid in waarde kunnen stijgen, terwijl nu al gevreesd wordt dat hoge voerprijzen Amerikaanse veehouders de das om doen.

Eén reactie

  • bertes

    waarom is kartel in de olie wel toegestaan.
    zie wat de olie pak landen steeds samen afspreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.