Home

Nieuws 2122 x bekeken 7 reacties

Thieme komt met wetsvoorstel met verbod op plezierjacht

Den Haag – Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren komt met een wetsvoorstel waarmee jacht alleen nog wordt toegestaan als er nut en noodzaak wordt aangetoond.

In de huidige wetgeving is de jacht op hazen, fazanten, wilde eenden, konijnen en houtduiven van half oktober tot januari toegestaan. Op andere diersoorten mag alleen worden gejaagd als er een vrijstelling of ontheffing is verleend. Thieme wil dat voortaan voor alle jacht op dieren geldt dat er aanwijzing, vrijstelling of ontheffing voor moet zijn. “Het louter voor de lol van de jager toestaan van het doden van dieren moet worden beëindigd”, zegt Thieme.

De politica zegt een ruime kamermeerderheid te hebben voor haar voorstel. Ze baseert zich hierbij op de Groene Kieswijzer, waarin ook VVD, CDA, PvdA, SP, D66 en GroenLinks zeggen tegen plezierjacht te zijn. Op de stelling “De plezierjacht moet in Nederland verboden worden” reageert de VVD bijvoorbeeld “Er is geen sprake van plezierjacht in Nederland. De VVD is tegen jacht puur voor het plezier, maar er is niks op tegen als jagers plezier halen uit de uitoefening van hun taken als wilbeheerder.” CDA is tegenstander van ‘jagen voor de lol’, maar voorstanders van beheerjacht. PvdA en SP zijn tegen plezierjacht, maar vinden jacht voor schadebeperking of vanwege ecologisch beheer (PvdA) wel acceptabel.

Laatste reacties

 • Mozes

  Als ik het goed begrijp is het voorstel niet bedoeld om de jacht te verminderen maar om de bureaucratie te vergroten.

 • B bob

  Zolang je tijdens het jagen probeert niet te lachen is het geen plezierjacht en kun je gewoon doorgaan met schieten :-)

 • politiek

  Vooral de CDA en de VVD hebben mijn inziens wel veel moeite om niet te lachen tijdens het schieten. Wellicht hebben die daar ook een gegronde reden voor waar je niet om mag lachen.

 • bankivahoen

  Laat ik nou net een plezierjacht gekocht hebben!!!

 • drientje

  Sinds wanneer zijn er naast domme blondine's ook domme brunette's.

 • Zuperboer

  Marianne is lid van de 7e dag adventisten. Verbieden van de jacht is geen missie van haar wel het vestigen van een stroming in Europa en de rest van de wereld. Zie haar als een apostel. Zo ziet zij zichzelf ook en gaat maar door en door. Dit soort mensen komt uit de grachtengordel en heeft totaal geen weet van het nut van de jacht. Dat willen ze ook niet weten het raakt hen immers niet in de portemonnee. By the way, zag gisteren een spotje op tv van de PVDT met Johan Vlemminx en Peter Jan Rens. Toen dacht ik bij mezelf wat is Nederland toch aan het zinken: 35 zetels op links voor de Marxisten, 35 zetels op rechts voor de moslimhaters en dan blijven er ook nog mensen over om op splinterpartijen met een niveau 0 te stemmen. Je zou je haast gaan schamen voor deze generaties. Kom zojuist uit de USA en heb met mensen gesproken die in WO 2 familieleden verloren zijn en daarover nog steeds rouwen. Ik denk dat al die jongens die toen voor ons over de kliffen van normandie zijn geklommen zich nog wel eens 2 keer zouden bedenken als ze dit zooitje in Nederland zien.

 • agratax2

  @Zuperboer. Ik schaam om te zeggen dat ik Nederlander ben, sinds Den Haag afglijdt richting Bananen Republiek. Een Kabinet kan het de sinds begin 2000 nog geen volle periode uithouden, ze polderen zichzelf weg vor ze beginnen te regeren.
  @Mozes. Het voorstel is niet alleen om de bureaucratie te vergroten, maar ook om de jacht te maken tot speeltje voor de hogere ambtenarij. Nederland anno 2012 begint steeds meer te neigen naar Nederland anno 1600, de regenten regeren zoals zij willen en hebben plezier zoals zij willen en de burger is weer net als toen de slemiel die betaalt. Nog steeds geldt geef de buger'Brood, wijn en spelen' en de regenten kunnen ongehinderd hun gang gaan.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.