Home

Nieuws 1336 x bekeken

Suikerprijs op laagste niveau sinds begin juni

De suikerprijs staat onder druk. Op de termijnmarkt in Londen sloot het termijncontract voor levering in oktober maandag op $566,20 per ton. Dat is de laagste prijs voor een eerstaflopend termijncontract sinds begin juni. Vorig jaar rond deze tijd noteerde suiker van het eerstaflopende contract rond de 800 dollar.

De notering van het oktobercontract daalde in Londen twaalf handelsdagen achter elkaar, met maar liefst 62 dollar. Dat gebeurt niet vaak op een termijnmarkt. Maandag steeg de prijs met $6,70.

De suikerprijs werd in juli omhoog geduwd doordat het suikerriet in Brazilië moeizaam kon worden geoogst door regen. Toen werd ook duidelijk dat de VS door droogte minder mais tot ethanol kan verwerken, waardoor in Brazilië meer suiker nodig is voor de productie van de biobrandstof.

Maar deze effecten worden inmiddels overschaduwd door de verwachting dat de wereld meer dan genoeg suiker tot haar beschikking heeft. India exporteert wellicht minder vanwege de weinige regen die er tijdens de moesson is gevallen. Maar marktkenners verwachten een sterke opleving van de productie in Brazilië, de grootste producent ter wereld van suiker. Daar worden veel oude plantages vervangen door jonge aanplant. Oud riet produceert minder suiker dan jong riet.

Bovendien drukt het Brazilaanse aanbod tijdens de oogst de prijs. Op het noordelijk halfrond wordt een goede bietenoogst verwacht. Dat betekent dat straks in het najaar nog meer suiker beschikbaar komt. Rusland en China hebben redelijk grote suikervoorraden. Die hoeven minder op de wereldmarkt te kopen. Al deze effecten drukken de suikerprijs.

Prognose: suikerprijs daalt

Of registreer je om te kunnen reageren.