Home

Nieuws 433 x bekeken

Slecht vierde kwartaal Cargill

Minneapolis – Cargill kijkt terug op het slechtste kwartaal sinds tenminste tien jaar. In de periode van maart tot juni daalde de winst met 82 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 73 miljoen dollar (59,5 miljoen euro). Cargill sloot het boekjaar af met een winst van 1,17 miljard dollar (953,9 miljoen euro), 56 procent minder dan in 2011.

Cargill, één van de grootste agrarische handelshuizen ter wereld maar ook een belangrijke voedingsproducent, noteert een jaaromzet van 133,9 miljard dollar (109 miljard euro). Het betreft een plus van 12 procent. In het vierde kwartaal daalde echter ook de omzet licht met 2 procent. Dat resultaten niet sterker daalden, was deels gevolg van het terugdringen van uitgaven met 400 miljoen dollar maar ook van recordresultaten, voor het derde jaar op rij, bij de divisie die hoogwaardige voedingsingrediënten maakt.

Topman Greg Page stelt dat de handelsactiviteiten niet zo goed presteerden “in een jaar waarin markten net zoveel gedreven werden door de economische en politieke gebeurtenissen als fundamenten”, waarmee Page de fysieke productie en vraag naar granen en oliezaden bedoelt. Page denkt dat Cargill in het lopende boekjaar beter zal presteren, omdat juist in tijden van schaarste op bijvoorbeeld de maismarkt het bedrijf kan profiteren van een uitgebreid zo niet ongeëvenaard groot internationaal netwerk.

Page denkt ook dat Cargill kan profiteren van acquisitie van Provimi, een Rotterdamse producent van premixen en speciaalvoer waarvoor het bedrijf 2 miljard dollar betaalde. Het nieuwe voerbedrijf van Cargill omvat 16.000 werknemers en beschikt over 250 faciliteiten in 38 landen. Provimi is volgens Cargill een belangrijke toevoeging omdat de markt voor premixen en speciaalvoer een wereldmarkt is, terwijl markten voor mengvoer meer regionaal gericht zijn. Om dezelfde reden verkocht Nutreco, eigenaar van Trouw Nutrition, eerder voerbedrijf Hendrix.

Cargill, geleid vanuit de Amerikaanse staat Minnesota, is het grootste niet-beursgenoteerde bedrijf ter wereld en domineert met ADM, Bunge en Louis Dreyfus de internationale graanmarkt. In 1959 werd Cargill Nederland BV opgericht en inmiddels werken meer dan 2000 mensen in Nederland voor Cargill, onder meer in de handel in graan, suiker en cacao maar het bedrijf bezit ook een "crushing plant" voor oliezaden in Nederland, en een mouterij.

Of registreer je om te kunnen reageren.