Home

Nieuws 262 x bekeken

Sentiment Nieuw-Zeeland onder druk door dollar

Wellington – Boeren in Nieuw-Zeeland zijn volgens een peiling van de Rabobank deze zomer door de wisselkoers pessimistischer dan in maart. Uit een opiniepeiling onder 450 boeren blijkt dat 25 procent denkt dat de agrarische economie de komende twaalf maanden zal verslechteren, tegen 10 procent in maart. Het betreft het vierde kwartaal op rij dat Nieuw-Zeelandse boeren negatiever werden.

Een oorzaak ligt volgens de Rabobank in pragmatisme: de boeren zijn zich er bewust van dat toppen in bijvoorbeeld de graanprijs en melkprijs geen stand kunnen houden, terwijl ze vrezen dat de hoge waarde van de 'kiwi-dollar' de export in de weg zit. Een euro 'koopt' nu nog 1,5 Nieuw-Zeelandse dollar, tegen 1,9 dollar vorig jaar.

In Nieuw-Zeeland is de export van landbouwproducten goed voor de helft van de totale exportomzet van 48 miljard Nieuw-Zeelandse dollar (31,7 miljard euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.