Home

Nieuws 283 x bekeken

Scherpe stijging voedselprijs in juli

Rome – Na maanden van prijsdalingen zijn voedselprijzen wereldwijd in juli met gemiddeld 6 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldvoedselorganisatie van de VN, de FAO. De prijsindex voor granen steeg 17 procent ten opzichte van juni terwijl de prijs voor suiker 12 procent toenam. De FAO vreest voor een catastrofe voor arme voedselimporterende landen.

De stijging van de graanprijs is het gevolg van een door droogte en hitte gedecimeerde maisoogst in de VS. De maisprijs steeg in juli 23 procent. De tarweprijs steeg 19 procent, deels omdat veeboeren naar verwachting meer tarwe dan mais zullen gaan voeren, maar ook vanwege verslechterde oogstverwachtingen voor Rusland en Oekraïne.

De suikerindex kwam uit op 324 punten, fors hoger dan de 290 en 295 punten die in de maanden ervoor werd genoteerd. De prijs blijft wel nog ver achter bij de top van 400 punten die in augustus 2011 is opgetekend. Het was door zware regenval lastig suikerriet te oogsten in Brazilië terwijl er zorgen zijn over een mogelijk late komst van moessonregens in India.

De zuivelindex bleef gelijk op 173 punten, zo’n 15 procent minder dan een halfjaar geleden. De prijs voor vollemelkpoeder nam 2,7 procent toe en compenseert een daling van boterprijzen met 2,7 procent. De vleesprijs daalde 1,7 procent en staat nu op het laagste niveau sinds 2010. De prijs voor varkensvlees daalde 3,6 procent terwijl rundvlees en pluimveevlees minimaal in prijs daalden.

De FAO wijst erop dat akkerbouwers nu meer kunnen profiteren van hoge prijzen dan in het seizoen 2007/2008, omdat nu de olieprijs een stuk lager ligt. Hoewel de voedselindex nog ver verwijderd lijkt van de piek van februari 2011, is de FAO bang dat de voedselimporten onbetaalbaar worden voor ontwikkelingslanden. Daarbij wijst de organisatie op de hoge dollarkoers. Verreweg de meeste handel in voeding vindt wereldwijd in dollars plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.