Home

Nieuws 777 x bekeken

Ruimen helpt niet bij vectorziekte

Maastricht - Het ruimen van besmette dieren heeft niet of nauwelijks effect bij een uitbraak van een vectorziekte, zoals blauwtong of Schmallenberg. Het is een gevaarlijke strategie bij de bestrijding van nieuwe vectorziekten, zegt onderzoeker Egil Fischer.

De onderzoeker van het Centraal Veterinair Instituut heeft deze week het onderzoek gepresenteerd tijdens een internationaal congres voor diergeneeskundigen in Maastricht.

Vectorziekten zijn besmettelijke dierziekten die door insecten worden overgebracht van het ene op het andere dier.

Egil Fischer vqan het CVI heeft gekeken of ruiming van besmette dieren een manier zou kunnen zijn om de uitbraak van een vectorziekte onder controle te krijgen. Fischer constateert dat ruiming van dieren averechts kan werken, onder meer doordat insecten op zoek gaan naar nieuwe gastdieren als het vee geruimd is.

Volgens Fischer is het niet effectief om vatbare dieren te ruimen, tenzij het mogelijk is om álle vatbare dieren uit een gebied te ruimen. De ruiming van vatbare en seropositieve dieren zal de omvang en de lengte van een uitbraak vergroten, heeft Fischer berekend. De ruiming van dieren die het virus nog bij zich dragen is wel een goede manier om de uitbraak te reduceren, als ten minstie op tijd een begin is gemaakt met de ruiming.

Of registreer je om te kunnen reageren.