Home

Nieuws 1578 x bekeken 5 reacties

PvdD wil verbod op 'antibiotica-melk' voor kalveren

Den Haag - De Partij voor de Dieren (PvdD) wil het voeren van melk van met antibiotica behandelde koeien aan kalveren verbieden. Dat blijkt uit Kamervragen van Marianne Thieme.

Ze vraagt of staatssecretaris Henk Bleker van landbouw bereid is een verbod in te stellen voor het voeren van deze melk aan kalveren en om dit via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) strikt te handhaven.

Thieme vraagt of Bleker en de NVWA op de hoogte zijn van het feit dat veel melkveehouders de melk aan de kalveren voeren en of hij kan bevestigen dat dit risico's voor resistentievorming met zich meebrengt.

Aanleiding voor de vragen is berichtgeving in Boerderij waarin Inge van Geijlswijk van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht zich uit over het risico van het voeren van deze melk aan jonge kalveren. Het kan leiden tot resistentievorming en ziekte bij kalveren. Uit een enquete blijkt dat 46 procent van de melkveehouders de melk van behandelde koeien aan de kalveren voert.

Laatste reacties

 • info58

  hoe gaan we dat regelen met biestmelk voeren. de meest elementaire vorm van goede landbouwhuishouding

 • Mozes

  Het gaat Marianne Thieme niet om werkelijk beleid. Ze gebruikt haar positie in de Tweede Kamer alleen om negatieve aandacht te vestigen op de veehouderij.

 • politiek

  Ongetwijfeld zal Marianne Thieme een groot voorstander zijn van het voeren van de ANTIBIOTICA vrije biestmelk aan de kalveren. Gebleken is echter dat met het gebruik van de huidige droogzetters in de melkveehouderij de eerste melk , de biestmelk NIET antibioitica vrij is. Dat brengt gevaren met zich mee i.v.m. ESBL. Hoe lang er nog antibiotica in de biestmelk zit zal onderzocht moeten worden met gebruik van de huidige droogzetters. Biestmelk zonder antibiotica is inderdaad een elementaire vorm van goede landbouwhuishouding. Het kalf zal dan van natura weerstand opbouwen tegen de in zijn omgeving heersende infectiedruk , meegekregen met de biestmelk. Geef je het kalf antibioticamelk dan bereik je juist het tegenovergestelde en krijg je een kalf dat juist afhankelijk wordt van later nog zwaardere generaties antibiotica als het kalf ziek wordt en je wilt het beter maken..

 • huubjansen

  De oplossing is simpel, en zal ons binnen nu en enkele jaren ook worden opgelegd; Veehouderij ZONDER antibiotica, wen er maar vast aan.

 • bankivahoen

  Als je humaan wilt zijn voor mens en dier zal er bij ziekte altijd de mogelijkheid blijven om medicatie toe te laten! Natuurlijk hoe minder hoe beter,maar om de dieren voortaan uit te sluiten van hulp is niet sociaal .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.