Home

Nieuws 527 x bekeken

Planbureau: Nederland loopt achter met vergroening

Den Haag - In tegenstelling tot wat veel mensen denken, loopt Nederland achter met het vergroenen van de economie. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een donderdag verschenen rapport. In landen als Zuid-Korea, Denemarken, Duitsland en China wordt volgens het PBL momenteel veel meer aan duurzaamheid gedaan.

Dat blijkt onder meer uit hun hoge verkoopcijfers voor schone energietechnologie.Het planbureau vindt het nodig dat Nederland sterker op vergroening inzet. Omdat de wereldeconomie de komende 40 jaar waarschijnlijk gaat verviervoudigen, zal de schaarste aan grondstoffen en hulpbronnen toenemen en dat vereist aanpassing.

Het PBL pleit in het rapport onder meer voor een verbetering van het belastingstelsel, bijvoorbeeld door voor het vrachtverkeer een kilometerheffing in te voeren. Het afschaffen van subsidies voor activiteiten die schade aan het milieu toebrengen, kan daarnaast een bedrag tot 10 miljard euro opleveren. Ook zou de overheid meer kunnen inzetten op groene energie en het stimuleren van duurzame innovatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.