Home

Nieuws 646 x bekeken

Oudste Vlaamse schuur vijf eeuwen oud

Liempde - Een schuur in het Noord-Brabantse Kasteren bij Liempde blijkt de oudste Vlaamse schuur van Nederland te zijn.

Bouwkundig onderzoek heeft aangetoond dat de schuur in of kort na 1525 is gebouwd. De schuur is sinds de bouw steeds overeind gebleven. Alle telmerken en balken zitten nog precies op de plaats waar ze horen, stelt het onderzoeksbureau ABM vast.

De Vlaamse schuur hoort bij het Groot Duijfhuis dat ooit toebehoorde aan de kloostergemeenschap van de Kartuizers van de Sinte Sophia van Constantinopel. De kloosterorde bouwde de boerderij met een herenkamer (het Groot Duijfhuis) en de Vlaamse schuur met een duiventoren.

De schuur werd gebruikt voor de opslag van de oogst en de zogenoemde tiendopbrengsten - een soort belasting die werd afgedragen aan de kloosterorde.

De schuur is in eigendom van het Brabants Landschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.