Home

Nieuws 1791 x bekeken 5 reacties

Onderzoek illegale antibiotica loopt nog

Den Haag – Volgende week gaat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) in gesprek met het Openbaar Ministerie inzake de vondst van 1.000 kilo illegale antibiotica.

De vondst met het illegale antibioticum virginiamycine werd ontdekt op een overslagplaats in Noord-Brabant. Volgens een woordvoerder van de NVWA wordt er volgende week een bijeenkomst overlegd waarin de vervolgmaatregelen van deze zaak verder worden besproken. “Gaat het hier om een incident, worden er mensen vervolgd en wat was de eindbestemming van deze partij? Dat zijn vragen die we dan willen ophelderen. Tot die tijd doen we geen mededelingen”, aldus de woordvoerder.

Volgens de Belgische Voedselautoriteit FAVV is er eenzelfde partij van dit antibioticum aangetroffen in het Belgische Neer. Deze lading is van dezelfde Nederlandse handelaar als van de partij die in Brabant. Volgens een woordvoerder van de FAVV is de partij in Neer geblokkeerd. “We zoeken op dit moment, samen met de douane, uit of de antibiotica zijn bestemd voor landen buiten de Europese Unie. Als we hier sluitende bewijzen voor hebben dan wordt de partij weer vrijgegeven”, aldus de woordvoerder. Tot die tijd blijft het antibioticum op de overslagplaats in Neer. Hoelang het onderzoek gaat duren is niet bekend.

De naam van de Nederlandse handelaar van het antibioticum wil de FAVV niet vrijgeven.

Erik de Jonge van de Productschappen Pluimvee en Eieren en Vee en Vlees, is blij dat de NVWA dit soort zaken boven water krijgt en naar buiten brengt. “De rol van ons als productschap is nog niet duidelijk in dit verhaal. Het is even afwachten welke details er naar boven komen in het onderzoek. Als er bewijs komt dat het antibioticum verwerkt is in pluimvee – of varkensvoer en aan bijvoorbeeld IKB-bedrijven is verkocht, kan het productschap een rol in deze zaak krijgen. Maar we controleren zelf ook op antibiotica. In het drinkwater van pluimvee bijvoorbeeld. Vooralsnog blijft het een zaak voor de opsporingsdienst”.

Laatste reacties

 • politiek

  Bij de Belgische Voedselautoriteit, FAVV is er een meldingsplicht van dergelijke partijen. In Nederland wordt dit anders benaderd en gaat men op zoek of het mogelijk een incident is. Als er niet per direct invulling aan kan worden gegeven waarvoor dergelijke partijen bedoeld zijn , gewoon direct vernietigen en niet zoeken voor mogelijkheden om de gelegenheidsstructuur intact te houden.

 • zanden

  @politiek. In Nederland wordt alles wat fout zit angstvallig verzwegen in de hoop dat niemand er achter komt. En dan is er even ophef en valt zo snel mogelijk weer een diepe stilte. Antibiotica ( tevens groeimiddel) bijvoorbeeld, het wordt op ruime schaal via internet gekocht en men doet het voorkomen alsof het antibioticagebruik fors is gedaald. Sinds de sector verindustrialiseerd is, is deze niet meer te vertrouwen op de blauwe, groene of bruine ogen . En overheden, zij lijken alles wel best te vinden en blijven grif vergunningen afgeven voor nog weer verdere schaalvergroting. Dat is waar deze wereld aan lijdt: aan onverschilligheid. Iedereen schuift de verantwoordelijk door naar een ander bordje. Maar de wal zal het schip keren. Want wie niet juist en rechtvaardig handelt krijgt de boemerang terug op een dag, in welke vorm dan ook. Zo werken de natuurwetten.

 • Mozes

  Zanden, u hebt gelijk dat iedereen de verantwoordelijkheid doorschuift. Vooral uzelf, de consumenten en supermarkten. Al sinds jaar en dag is de detailhandel in voedsel gericht op de laagste prijs omdat de consument de prijs het belangrijkste vindt. Boeren worden gedwongen om te produceren tegen een steeds lagere kostprijs. Wie hier niet in slaagt blijft geen boer.
  Dat consumenten met hun koopgedrag bepalen hoe voedsel wordt geproduceerd wordt blijkbaar door niemand beseft. Dat ze daarmee zelf verantwoordelijk zijn wordt eveneens niet beseft. Het is gemakkelijker om boeren verantwoordelijk te stellen en zelf de neus in de lucht te steken met vermeende morele superioriteit.

 • joannes

  Mozes, zolang boeren zich blijven vededigen met het argument: wij worden door consumenten economisch gedwongen naar risico volle middelen te grijpen¨ zal het vertrouwen in hun producten dalen. Uiteindelijk wordt ermee bereikt dat consumenten het niet meer vertrouwen en minder gaan eten uit zelf bescherming! Overigens: De melk consumptie in Nederland is aan het dalen!

 • Aad Baars

  Laten we gerust vergeten hoe het komt dat de prijs van hoogwaardige voeding in de winkel zo hoog is. De Land en tuinbouwers worden uitgeperst en de tussenhandel werkt met woekerwinsten richting de eindgebruiker! Het is dus niet de consument die de productiewijze bepaalt maar de voedingsindustrie die elk jaar weer een paar miljard extra nodig heeft om alle zakkenvullers tevreden te houden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.