Home

Nieuws 1497 x bekeken

‘Nederlandse veehouderij blijft begrensd’

Doetinchem - Het is nog te vroeg om de omvang van de mestproductie over te laten aan de markt. Ook de mestketen moet transparanter wil het mestbeleid überhaupt een kans van slagen hebben. Dat zegt Frits van der Schans van CLM.

Het CLM reageert op de traagheid waarmee de mestverwerking in Nederland van de grond komt. “Ik verwacht dat met de komst van een nieuw kabinet ook het dierrechtensysteem weer op tafel komt. Ik denk dat de uitkomst zal zijn dat de veestapel begrensd zal blijven.”

Het CLM vindt ook dat de mestketen anders moet worden ingericht. De mesthandel zou meer transparant moeten worden en de afnemer leidend. Akkerbouwers zouden maximaal de ruimte moeten krijgen binnen het nieuwe mestbeleid om gebruik te maken van dierlijke mest. Om voldoende vertrouwen te krijgen in de mesthandel, is het wenselijk dat een akkerbouwer rechtstreeks zaken doet met een veehouder. Van der Schans: “Dan weet een akkerbouwer uit welke put de mest komt en kent hij de samenstelling. Wij horen te veel kritische geluiden over de rol van de mestdistibuteurs. Intermediars hebben een te krachtige positie in de keten. Het is een gegeven dat een handelaar niet gebaat is bij transparantie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.