Home

Nieuws 588 x bekeken

Nedap: meer omzet en winst

Groenlo – Nedap heeft het eerste halfjaar een omzet geboekt van 83,7 miljoen euro, 20 procent meer dan een jaar eerder.

Alle marktgroepen droegen aan de omzetstijging bij, aldus de leverancier van elektronische hulpmiddelen voor de landbouw maar ook onder meer parkeersystemen en automatisering in de zorg. Nedap boekt sterke groei in China, waar sinds de oprichting van een verkoopkantoor in 2010  ruim honderd Nedap-voersystemen verkocht zijn.

De winst steeg mede door sterke verkopen van de marktgroep Agri in de rundveehouderij en varkenshouderij met 78 procent tot 6,6 miljoen euro. Ondanks wereldwijd licht dalende melkprijzen bleef de rundveehouderij volgens Nedap investeren in schaalvergroting en modernisering van de boerderij middels identificatieproducten en het automatiseren van melk- en krachtvoerprocessen. Het bedrijf zag ook een gezonde vraag uit de varkenshouderij en verwacht dat deze ondanks stijgende voerkosten die in resultaten van varkenshouders bijten door zal zetten.

De nieuwe generatie bronstdetectiesystemen, die volgens Nedap een besparing op inseminatiekosten betekenen, droegen volgens het bedrijf ook flink bij aan de opbrengstgroei. In West-Europa en Azië nam de vraag naar voersystemen toe. In Europa wordt veel geïnvesteerd in groepshuisvesting met voerstations vanwege de Europese verplichting vanaf 2013 drachtige zeugen in een groep te huisvesten, legt topman Gerard Ezendam uit. Vooral boeren in Zuid-Europa liggen de laatste jaren enigszins achter met investeringen.

Nedap claimt marktleider met voersystemen te zijn op de Chinese markt en breidde de afgelopen maanden het verkoop en ondersteuningsteam in China uit. De varkenshouderij professionaliseert snel.

Of registreer je om te kunnen reageren.