Home

Nieuws 518 x bekeken

Nauwelijks residu in Ierse levensmiddelen

Dublin – Het Ierse ministerie voor landbouw en voeding heeft afgelopen jaar in slechts veertig gevallen van de ruim 20.000 geteste levensmiddelen residu van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. De al jaren dalende trend gaat daarmee door. "Het weerspiegelt de verantwoordelijke benadering door de overgrote meerderheid van de boeren," aldus het ministerie.

Het aantal positieve testresultaten komt uit op 0,2 procent vergeleken bij 0,26 procent in 2010 en 0,33 procent in het jaar daarvoor. Bij het kleine aantal aangetroffen residuen gaat het over het algemeen om toegestane medicijnen. In geen enkel geval was sprake van een risico voor de voedselveiligheid en geen van de betrokken levensmiddelen moest dan ook van de markt gehaald worden.
Het ministerie meldt daarbij wel dat voor het eerst sinds 1999 één geval van het gebruik van Clenbuterol is ontdekt. Dat gebeurde tijdens een onderzoek op de betrokken veehouderij nadat twee vleeskoeien positief testen op het verboden middel. Een klein deel van het vlees is in beslag genomen terwijl de inspectiedienst de resultaten van haar onderzoek naar de officier van justitie heeft gestuurd. "Hoewel het er op lijkt dat dit een geïsoleerd geval is, heeft het ministerie de controle toch opgevoerd, inclusief extra testen in slachthuizen. Hoewel tot nu toe geen verdere gevallen zijn ontdekt, blijft het ministerie waakzaam."

Of registreer je om te kunnen reageren.