Home

Nieuws 569 x bekeken

NVWA vermoedt bewust overbeladen vleeskuikentransporten

Den Haag - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vermoedens dat bij transporten van slachtkuikens de beladingsnormen bewust worden overtreden.

In het onderzoek naar deze kwestie heeft de NVWA bij twee slachthuizen in Utrecht en Limburg en bij een transportbedrijf in Zuid-Holland doorzoekingen gedaan en administratie in beslag genomen.

De NVWA verdenkt de bedrijven ervan te veel dieren in de pluimveekratten te vervoeren en hierbij valsheid in geschrifte te plegen. De overtreding zou structureel hebben plaatsgevonden. Strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket moet hier verder uitsluitsel over geven of er verkeerd is gehandeld bij de vleeskuikentransporten.

De bedrijven waar doorzoekingen zijn geweest en waar de administratie in beslag is genomen zijn niet stilgelegd. "Zij kunnen gewoon verder werken", aldus een woordvoerder van de NVWA.

Het onderzoek richt zich voorlopig op de twee slachterijen en de transporteur. "Maar we sluiten niet uit dat het onderzoek naar meer partijen zal leiden. Volgens de Europese transportrichtlijn zijn drie partijen verantwoordelijk voor het transport van vleeskuikens: de ondernemer waar de dieren worden ingeladen, de transporteur en de afnemer van de dieren, dus in dit geval de slachterij", aldus de NVWA. Het onderzoek van het Functioneel Parket gaat naar verwachting een aantal weken duren.

Volgens de Europese transportverordening voor slachtkuikens moeten dieren met een gewicht tussen 1,6 en 3 kilogram minimaal 160 vierkante centimeter per kilogram lichaamsgewicht ruimte hebben tijdens het transport. Dit moet onnodig letsel en lijden van de dieren voorkomen. Overbelading kan een economisch motief hebben, omdat de transportkosten per dier lager zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.