Home

Nieuws 1043 x bekeken 7 reacties

Moeizame start keurmerk champignonbranche

Den Haag - De invoering van een keurmerk voor eerlijke champignons verloopt moeizaam.

Het proces is weerbarstiger dan gedacht en verloopt traag. Onafhankelijk voorzitter Bart Jan Krouwel van initiatiefnemer Fair Produce heeft dat donderdag gezegd. De schuld legt hij vooral bij de supermarkten die 'verdommen' om het keurmerk in hun inkoopvoorwaarden op te nemen. De opstelling van de retail noemt hij 'onbegrijpelijk'.

De champignonbranche heeft een slecht imago omdat sommige bedrijven hun personeel onderbetalen. Dinsdag werden drie leidinggevenden van een groot champignonbedrijf in Limburg opgepakt op verdenking van uitbuiting van honderden Poolse werkneemsters. ANP

Laatste reacties

 • ikkethuis

  in duitsland geldt geen minimum loon. Dus ook geen onderbetaling.Als men het samen eens word over een bepaald loon is het goed.Het is voor de nederlandse tuinbouw, ( sinds 1 juli is het minimumloon in nederland omhoog gegaan) dus bijna onmogelijk produkten te maken die in duitsland verkocht moeten worden.
  Dan heb ik het nog niet over de bestijdingsmiddelen die hier verboden zijn en in duitsland gewoon gebruikt mogen worden. Dit is dan europese unie. Duitsland regeert, en over een aantal jaren is in nederland alles kapot.

 • vdc 123

  Het grootste probleem is dat er sedert jaren géén CAO is in de champignons en de grore telers beconcureren mekaar met Polen constructies en met lage lonen. Ze zetten de champignons héél goedkoop af. Moest iedereen met gelijke wapens strijden dan zou het nog zo leuk zijn om telen. Wanneer gaat er eens gerechtigheid geschieden? Mijns inziens moeten er grote boetes uitgedeeld worden, dit zou héél goed van pas komen nu de regering toch moet besparen

 • vdc 123

  Het grootste probleem is dat er sedert jaren géén CAO is in de champignons en de grore telers beconcureren mekaar met Polen constructies en met lage lonen. Ze zetten de champignons héél goedkoop af. Moest iedereen met gelijke wapens strijden dan zou het nog zo leuk zijn om telen. Wanneer gaat er eens gerechtigheid geschieden? Mijns inziens moeten er grote boetes uitgedeeld worden, dit zou héél goed van pas komen nu de regering toch moet besparen

 • Aad Baars

  Ikkethuis en Vdc 123, Ik ben vaak in Engeland en kan daar bij de tesco altijd hoogwaardige champignons kopen uit Nederland. De qualiteit en versheid die daar aangeboden word vind je hier in de supermarkt nooit. Zijn er enkele grote telers die direct aan deze supermarkt verkopen zoals diverse andere Telers of is er voor de tussenhandel meer te verdienen op het invoeren van champignions voor de Nederlandse consument. Hopelijk zijn de opstartproblemen wat betreft het keurmerk snel voorbij ! Ik denk dat je dan als Nederlandse teler een vuist kan maken tegen de valse concurrentie van de Duitse gifspuiters . Dat de supermarkten niet mee willen werken begrijp ik wel! Dan raken ze de grip een beetje kwijt!

 • ikkethuis

  Het probleem is dat de kostprijs in nederland hoger ligt, door de hogere lonen, als in duitsland( waar men wel lagere lonen mag betalen)waar een zeer groot percentage van de produkten naar toe gaan. Dit gaat natuurlijk fout. Hier moet de eu iets aan doen. Een ondernemer mag wel voor een grijpstuiver werken, en iemand in loondienst mag dat in nederland niet. en als deze ondernemer het niet meer kan trekken kan hij ook niet in de ww zoals een werknemer wel kan. Hanteer dan het duitse systeem waar men als de produkten goedkoper moeten worden, de lonen ook omlaag kunnen. met produkten goedkoper, en de lonen omhoog doen prijs je je zelf uit de markt, en kunnen arbeisintensieve teelten over enkele jaren in nederland niet meer op een legale manier plaats vinden, die verhuizen dan naar andere landen zonder minimumloon.

 • vdc 123

  Aad Baars Vergeet niet dat er veel Poolse champignons omgepakt worden naar Nederlandse champignons. En dan linea recta naar Tesco!!!! Een stictertje kan veel goed maken!!!!! In Gelderland zijn groothandels die daar op inspelen !!!!!

 • Aad Baars

  Die omgepakte Poolse champignons haal je er makkelijk tussenuit als je goed oplet vdc 123 Die zijn een stuk slechter in qualiteit en zitten vooral in voordeelverpakkingen Probleem is dat de gemiddelde Britse consument absoluut niet kijkt naar de informatie op het etiket. Daar is echt alleen de prijs belangrijk . Niet vreemd dus dat het aantal nieuwe kankerpatienten in de UK dit vorig jaar 55% hoger was dat een paar jaar terug.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.