Home

Nieuws 723 x bekeken

Middeleeuwse taks verrast boeren

Kamerik - Tientallen boeren in het Utrechtse dorp Kamerik zijn opgeschrikt door een aanslag van een eeuwenoude belasting. Het gaat om bedragen tussen de 15.000 en 60.000 euro.

De belasting is gebaseerd op het middeleeuwse principe dat de koper van een stuk grond niet alleen geld betaalt aan de verkopende partij, maar ook aan de oorspronkelijke eigenaar van de grond. Jaren geleden is al wettelijk bepaald dat de belasting, die op papier nog in vijf Nederlandse dorpen bestaat, in 2015 wordt opgeheven, meldt NOS.nl. Bij de Woerdense afdeling van LTO Noord hebben zich zo'n 30 boeren en burgers gemeld.

In Abcoude, Baambrugge, Loenen en Vinkeveen wordt de belasting nog altijd geregeld geïnd, maar in Kamerik gebeurde dat sinds de negentiende eeuw vrijwel niet meer. De stichting Beheer Kasteel Renswoude, die het recht erop heeft, deed voor het laatst een beroep op de regeling in 1997. De kasteelstichting zegt aanspraak te willen maken op haar rechten voordat de regeling wordt afgeschaft in 2015. Er is geld nodig om de restauratie van kasteel Renswoude te financieren.

Van de dertig boeren en burgers die benaderd zijn, is tweederde agrarisch ondernemer. Zij  hebben een naheffing gekregen van 11 procent over de grond die jaren geleden is aangekocht. Melkveehouder Jan de Jong in Kamerik is een van de boeren die een aanslag heeft gekregen. "We hebben in 2008 12,5 hectare weiland gekocht van een makelaar. We krijgen nu ineens een aanslag van 11 procent over de vrije waarde van de grond. Het gaat om een bedrag van 57.000 euro." De Jong is sinds een maand van de boerderij af omdat zijn zoon het gaat overnemen. "De banken zijn al terughoudend met de financiering en als deze kosten er nog eens bijkomen, komt de bedrijfsovername in gevaar."

LTO Noord heeft bezwaren tegen de gang van zaken. Joop Verheul, secretaris van de afdeling Woerden:  "De boeren hebben uit het niets in eens een brief gekregen. Vanaf 1997 is zover bekend geen geld geïnd. Nu dus ineens weer wel. We zijn totaal verrast door de heffing." De boeren waren op de hoogte van de heffing maar dachten dat het een slapende belasting was." De belangenorganisatie heeft een gespecialiseerde advocaat in de arm genomen om te bekijken of de heffing in bepaalde gevallen kan worden ingetrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.