Home

Nieuws 296 x bekeken

Makhteshim Agan ziet vlakke omzet Europa

Tel Aviv – De omzet van Makhteshim Agan Industries (MAI) in Europa is het afgelopen kwartaal met een magere 1,5 procent gestegen tot 320,6 miljoen dollar (259,8 miljoen euro). De totale omzet steeg vooral door een verkoopexplosie in Latijns-Amerika maar ook groei met dubbele cijfers in Noord-Amerika en Azië met 8 procent tot 783,4 miljoen dollar (635 miljoen euro).

De Israëlische marktleider van gewasbeschermingsmiddelen, gebaseerd op moleculen, noteert een nettowinst van 42 miljoen dollar (34 miljoen euro). Dat betekent een daling van 7,6 procent. De brutowinst was weliswaar naar een recordniveau gestegen maar MAI betaalde fors meer inkomstenbelasting.

MAI profiteerde vooral van hogere prijzen; in veel regio’s namen de verkoopvolumes niet of nauwelijks toe. MAI verwacht te profiteren van positief sentiment onder boeren op het Zuidelijk Halfrond, die meer mais en soja zullen inzaaien nu een mislukte Amerikaanse oogst prijzen omhoog drijft. Verkopen in Latijns-Amerika namen het afgelopen kwartaal al met 20 procent toe tot 137,3 miljoen dollar (111 miljoen euro).

MAI realiseerde in de VS een omzet van 169.6 miljoen dollar (137,4 miljoen euro) en in andere regio’s 127,6 miljoen (103 miljoen euro). MAI wil volgens topman Erez Vigodman meer markten ontwikkelen. Vorig jaar is MAI overgenomen door ChemChina, een Chinees chemieconcern. De komende maanden zal het bedrijf toenemend kunnen profiteren van samenwerking, aldus Vigodman. ChemChina is leverancier van goedkope grondstoffen.

MAI concurreert internationaal vooral met Nufarm en ontwikkelaars die vooral werken met eigen gevonden patenten, zoals Bayer en Syngenta. In Nederland wordt MAI geleid vanuit Leusden. Het Brabantse AgriChem geldt als een serieuze concurrent vooral bij middelen voor suikerbieten.

Of registreer je om te kunnen reageren.