Home

Nieuws 684 x bekeken

Lantmännen geraakt door transgeen voer

Stockholm – Lantmännen heeft een voerlijn afgesloten nadat bij een routineonderzoek van eigen kwaliteitsmedewerkers transgeen koolzaad is gevonden.

De Zweedse coöperatie zegt actie te ondernemen tegen de leverancier. Of ook juridische stappen worden overwogen en wat de mogelijke financiële schade kan zijn, is niet bekend.

“De grondstof komt van een achtenswaardige leverancier die transgeenvrij product garandeert”, aldus Lantmännen, een coöperatie waar het overgrote deel van Zweedse boeren lid van is. De grondstof is tussen 22 juni en 3 juli in de fabriek in Västerås gebruikt. Afnemers van de fabriek in verschillende landen zijn op de hoogte gesteld van de vervuiling.

De vervuiling is “zeer betreurenswaardig”, aldus het hoofd van de veevoeractiviteiten Stefan Atterwall. Volgens Atterwall worden extra controles ingesteld in de fabriek om de kans op herhaling te minimaliseren. In de EU wordt geen transgeen koolzaad geteeld, maar de teelt is wijd verspreid in de belangrijkste koolzaadexporterende landen Canada en Australië. In de voersector wordt gevreesd dat het steeds lastiger wordt vervuiling te voorkomen omdat buiten de EU de teelt van transgene gewassen met rasse schreden blijft groeien.

Zweden geldt binnen de EU als relatief tolerant tegenover transgene teelten. Het land staat op beperkte schaal de teelt van de transgene zetmeelaardappel Amflora van BASF toe. Het betreft echter één van de slechts twee transgene variëteiten die van Europese autoriteiten mag worden geteeld in de EU. De tweede variëteit is mais van Monsanto. Een serie landen waaronder de grootste maisproducent van de EU, Frankrijk, hebben tegen de teelt hiervan  maatregelen genomen.

Lantmännen is actief in achttien landen en daarom volgens een woordvoerder zeer gevoelig voor een sceptische houding tegenover transgene gewassen in Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland. Het bedrijf is niet alleen in de landbouw actief, maar produceert ook voedingsmiddelen en biobrandstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.