Home

Nieuws 1049 x bekeken

Landmarkt: doorstart bijna zeker

Amsterdam – Landmarkt zegt een koper te hebben gevonden voor de Amsterdamse vestiging. Woensdag ging het bedrijf failliet omdat de pas in maart geopende vestiging in Apeldoorn veel te weinig verkocht. De keten, die rechtstreeks met boeren en tuinders zaken doet, verwacht dat toeleveranciers voor de Amsterdamse vestiging onder de geldende voorwaarden kunnen blijven leveren.

De formule is een kruising tussen supermarkt en openluchtmarkt, een concept met succes in Spanje. Het concept moest volgens initiatiefnemer Harm Jan van Dijk, uitverkozen tot Versmarketeer van 2012, leiden tot participatie van boeren en tuinders op de winkelvloer en uiteindelijk een betere marge en meer begrip voor voeding bij de consument. Landmarkt heeft de afspraak dat de primaire sector 60 procent van de consumentenprijs krijgt. Van Dijk wil alleen kwijt zeer teleurgesteld te zijn en te willen onderzoeken waar het mis ging.

Een woordvoerder kan nog niet zeggen wanneer de doorstart definitief op papier staat. “De koper is in elk geval zeer enthousiast over het concept en wil deze integraal voortzetten, dus verwacht het management geen drastische wijzigingen. De boer en tuinder en diens product blijven centraal staan.” De Amsterdamse vestiging presenteert onder meer “Kaas van Thijs” en “vlees uit de wei van de familie Palmesteijn.” Uit een rondgang blijkt dat Landmarkt voor leveranciers doorgaans een kleine afnemer was.

De keten wil zich blijvend van bijvoorbeeld Marqt onderscheiden door de prijsstelling niet te hoog te zetten. Volumes waren de sleutel voor Landmarkt. Het snelle faillissement is verrassend omdat Van Dijk in juni nog verklaarde dat Landmarkt ondanks de crisis goed draaide en plannen maakte uit te breiden van twee naar vier winkels. Uit de BV-structuur blijkt dat Landmarkt in elk geval van plan was ook in Rotterdam een vestiging te openen. Voor de uitbreiding zei Van Dijk op de Floriade nog slechts 2,5 miljoen euro nodig te hebben.

De Amsterdamse vestiging was donderdag om de kans op een doorstart te vergroten nog geopend op last van de curator. De winkel wordt echter niet meer bevoorraad totdat de deal met de koper, die zichzelf niet publiek wil maken, definitief op papier staat.

Of registreer je om te kunnen reageren.