Home

Nieuws 1714 x bekeken 1 reactie

LTO Noord wil fiscale regeling om leegstaande asbeststallen te saneren

Zwolle - LTO Noord is bang voor verpaupering van de buitengebieden in Oost- en Zuid-Nederland en wil een fiscale oplossing om leegstaande agrarische bedrijfsgebouwen te kunnen slopen.

Ondernemers in de intensieve veehouderij die hun bedrijf willen of moeten beëindigen merken dat hun stallen of gehele bedrijf niet te verkopen zijn. Enerzijds doordat de schaalgrootte niet altijd voldoet, anderzijds doordat welzijns- en milieuaanpassingen niet rendabel uitgevoerd kunnen worden. Hille Kraak, beleidsadviseur LTO Noord Gelderland: “De buitengebieden in het oosten en zuiden van Nederland worden geconfronteerd met lege stallen met asbestdaken. Het is een probleem dat steeds meer gaat knellen.” Ruimte om te saneren is er onvoldoende. “Hierdoor treedt op den duur verpaupering op en dat is een grote bedreiging voor het buitengebied”, vertelt Henk Rougoor van de Federatie Oost Achterhoek van LTO Noord. “De toepassing van rood voor rood stagneert door de beperkte verkoopbaarheid van huizen, aldus Rougoor.

De verwijdering van asbest zal de komende jaren steeds belangrijker worden. In 2024 moet alle asbest in Nederland verplicht verwijderd zijn. Wanneer een ondernemer stopt met zijn bedrijf, de stallen laat slopen en de woning naar privé overbrengt, brengt dit enorme, vooral fiscale, kosten met zich mee. De Federatie Oost Achterhoek van LTO Noord pleit daarom voor nieuwe saneringsmogelijkheden van bedrijven in de intensieve veehouderij. “Wij zouden graag zien dat het fiscaal beëindigen van een bedrijf onder gunstige voorwaarden kan, als het gecombineerd wordt met asbestverwijdering en sloop van stallen”, zo geeft Rougoor aan.

Eén reactie

  • agratax2

    Hoe stelt LTO zich een fiscaal beëindigen voor onder gunstige voorwaarden? Veel van de stoppers zullen echt niet in een hoge belasting schaal vallen, ik vrees dat er velen zijn die al jaren nauwelijks meer belasting hebben betaald dan BTW en accijns op hun aankopen en verkopen. Hoe moeten deze mensen beter worden van een gunstige fiscale regeling. Hun huisplaats wordt niet duurder zeker niet als ze in en krimp gebied wonen en dat wonen helaas velen van hen. Rood om Rood is daarmee niet aan de orde voor deze mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.