Home

Nieuws 1330 x bekeken 2 reacties

Koopmans vraagt opnieuw aandacht voor middelen in kleine teelten

Den Haag - CDA-kamerlid Ger Koopmans heeft opnieuw aandacht gevraagd voor de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen voor kleine teelten.

Koopmans vraagt staatssecretarissen Henk Bleker (landbouw) en Joop Atmsa (milieu) of de beperkte definitie van kleine teelten een rol speelt bij de beperkte toelating van middelen.

In de Nederlandse definitie zijn kleine teelten minder dan 500 hectare voor glastuinbouwteelten en minder dan 1.000 hectare voor vollegrondstuinbouw, waardoor volgens Koopmans veel teelten als grote teelten worden gezien. Voor deze teelten moet voor gebruik van bestaande, voor andere teelten toegelaten middelen, een volledige toelatingsprocedure worden doorlopen voordat de middelen gebruikt kunnen worden. In andere Europese lidstaten worden teelten volgens Koopmans eerder als kleine teelt gezien, waardoor de toelating eenvoudiger is.
Koopmans pleit er tevens voor middelen die zijn toegelaten in voedingsgewassen ook toe te laten in siergewassen. De sierkolenteelt kan in Nederland geen gebruik maken van middelen die in de koolteelt voor consumptie wel zijn toegelaten.

Laatste reacties

  • Aad Baars

    Middelen met toelating voor de levensmiddelenteelt moet niet automatisch ingezet worden in de sierteelt. Het is bekent dat de sierteelt erg kwistig is met het gebruik van middelen en daardoor zou de resistentie van nu nog bruikbare middelen wel eens heel snel voorbij kunnen zijn. De sierteelt is volledig ondergeschikt aan de Voedselvoorziening!Die Koopmans moet iest minder naar de monsatobayer/basf/syngenta lobbyisten luisteren en hun geschenken teruggeven.

  • politiek

    Vaak gaat een ex politicus inderdaad weer werken voor de industrie. Totaal onduidelijk is inderdaad waarom de heer Koopmans gewas beschermingsmiddelen aan het promoten is die niet gekeurd hoeven te worden.. Ook onduidelijk is of dit de wens/verkiezingsvisie van het CDA is. Met het gebruik van antibiotica/hormonen is de heer Koopmans ook aanzienlijk minder streng en dit tegen de wil van de maatschappij in. Inderdaad opvallend.

Of registreer je om te kunnen reageren.