Home

Nieuws 978 x bekeken

'Kasteelheer' meent middeleeuwse taks serieus

Kamerik - De Stichting Beheer Kasteel Renswoude is serieus van plan om de uit de middeleeuwen stammende dertiende penning te innen bij tientallen inwoners van het Utrechtse dorp Kamerik. Een aantal boeren heeft al een aanmaning voor de heffing gekregen.

Dat heeft Joop Verheul, secretaris van LTO Noord afdeling Woerden, dinsdag gezegd. Volgens de land- en tuinbouworganisatie zijn ruim dertig inwoners van Kamerik gezamenlijk voor meer dan 1 miljoen euro aangeslagen en er zijn zeker mensen die zich nog niet hebben gemeld of die de heffing hebben betaald.

De belangenorganisatie adviseert alle betrokkenen om voorlopig niet te betalen. LTO Noord heeft samen met de Stichting Dertiende Penning deze week een eerste gesprek met een advocaat om tegen de heffing in het geweer te komen. Er volgt zo snel mogelijk een informatieavond voor de aangeslagen inwoners, zegt Verheul.

De Stichting Beheer Kasteel Renswoude vertegenwoordigt de adellijke familie die kasteel Renswoude bewoont. De familie wil de penningen gebruiken om het kasteel uit de 14e eeuw te renoveren.

De dertiende penning bestaat alleen in het westelijk deel van Utrecht en geeft de rechthebbende bij elke verkoop van een grondstuk aanspraak op een deel van de waarde van die grond. In Abcoude, Baambrugge, Loenen en Vinkeveen weten kopers dat ze met die heffing te maken krijgen, maar in Kamerik leidde de penning al heel lang een slapend bestaan. "Bovendien blijkt het daar nu ineens om gigantische bedragen te gaan", aldus Verheul.

De belangenorganisatie is kwaad over de mateloze arrogantie van de beheersstichting. "Ze houden zich onbereikbaar, houden elk overleg af maar sturen wel aanslagen die niet op te brengen zijn. Het is niet te geloven anno 2012." In 1997 is na talloze procedures vastgelegd dat de dertiende penning na 2015 niet meer geheven mag worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.