Home

Nieuws 661 x bekeken

Inflatie gestegen, ook veel voeding duurder dan vorig jaar

Den Haag - De inflatie is in juli gestegen naar 2,3 procent. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan in juni. Voedingsmiddelen zijn 1,3 procent duurder dan een jaar geleden.

De prijsstijging op jaarbasis was in juni nog 1,5 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Binnen de productgroep voedingsmiddelen zijn er duidelijke verschillen te zien tussen de diverse producten. Zo zijn vlees en melk, kaas en eieren duurder dan vorig jaar. Vlees steeg met 2,5 procent en melk, kaas en eieren 1,6 procent. Ook de prijs van brood en graanproducten steeg, met 1,5 procent. In juni van dit jaar was de prijs voor brood en graanproducten nog met 2,1 procent gestegen ten opzichte van juni 2011.

Groete en aardappelen zijn echter 1,1 procent goedkoper geworden. Dat is een procentpunt minder dan in juni. Toen was de prijs 2,1 procent lager dan in juni 2011. Ook de prijs van olie, boter en margarine daalde, met 2,4 procent. In juni was de prijs nog 1,1 procent hoger dan in juni 2011.

Het gebruik van energie is ook duurder geworden afgelopen jaar. Aardgas werd 5,1 procent duurder en de prijs van elektriciteit nam met 3,4 procent toe. Het CBS constateert wel dat de inflatiegroei afgelopen maand enigszins is afgeremd door de prijsontwikkeling van aardgas. De ontwikkeling was in juni namelijk nog 8,0 procent. De toename van de inflatie is volgens het CBS vooral te wijten aan de huurprijzen van veel woningen, die in de maand juli traditioneel worden verhoogd.

In de eurozone als geheel bedroeg de inflatie in juni 2,4 procent en is daarmee onveranderd ten opzichte van juni. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van ongeveer 2 procent.

Tom Baak

Of registreer je om te kunnen reageren.