Home

Nieuws 724 x bekeken 1 reactie

Humane kosten Q-koorts hoger dan gedacht

Den Haag - De kosten van de Q-koortsepidemie komen hoger uit dan eerder geraamd. Dat heeft vooral te maken met hogere kosten aan de humane kant. Dat blijkt uit recent onderzoek van het LEI en economisch instituut SEO uit Amsterdam.

Vorig jaar rekenden de onderzoekers op een totaal schadebedrag tussen de 161 en de 336 miljoen euro, nu denken de onderzoekers dat het eindbedrag tussen de 250 en 600 miljoen euro komt te liggen.
Het verschil zit vooral in de arbeidsuitval van Q-koorts patiënten, die lastig te berekenen is. Veertig procent van de vierduizend Q-koorts patiënten meldde zich langer dan een maand ziek en had een jaar na de infectie nog fysieke problemen zoals voortdurende vermoeidheid. Bij een groeiend deel van de patiënten ontstonden na verloop van tijd klachten, meldt het SEO. Dat verklaart de stijgende humane kosten, die zo'n 85 procent van het totaal uitmaken.
De veterinaire kosten zijn niet veranderd ten opzichte van eerdere berekeningen en omvatten 6 to 15 procent van de totale kosten. De uitvoering van de ruimingen van drachtige geiten en schapen hebben 11 miljoen euro gekost zo bleek uit het Landbouw Economisch Bericht van het LEI (2010). De kosten van de vaccinatiecampagne, het tankmelkonderzoek en verder onderzoek naar Q-koorts kostten gezamenlijk 8 miljoen euro. 
Het onderzoek met de nieuwe berekeningen is medio augustus gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘ International Journal of Infectious Diseases’.

Eén reactie

  • B bob

    Het kost de Nederlandse economie honderden miljoeneneuro's om een beetje geitenvlees en zuivel te produceren. Kunnen jullie die ondernemers niet beter een baantje geven bij een van de corrupte banken dan heb je aan het eind ondanks de bonussen toch minder verlies.Importeer gewoon voor de liefhebber feta dan hou je de stront van die beesten ook buiten de landsgrenzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.