Home

Nieuws 5583 x bekeken 1 reactie

Hitte zorgt bij enkele bedrijven voor problemen

Doetinchem - De hitte van afgelopen weekend heeft niet tot grote problemen in de veehouderij geleid. Enkele stallen in Gelderland, Overijssel, Brabant en Noord- Limburg moesten door de brandweer gekoeld worden. Het ging hierbij om incidenten.

In het Noord-Limburgse dorpje Afferden werd de brandweer ingeschakeld om een stal met 50.000 stuks pluimvee te koelen. De brandweer Noord - en Oost-Gelderland is zondagmiddag enige tijd bezig geweest met het koelen van twee kippenschuren aan de Ruurloseweg in Hengelo. In beide schuren staan in het totaal zo'n 60.000 vleeskuikens. Ook in een tweede Afferden (Gelderland), Schuinesloot (Overijssel) en Hardenberg (Overijssel) zijn kippenschuren gekoeld. Op het bedrijf in Schuinesloot zijn 200 kippen overleden. Volgens een woordvoerder van de brandweer Noord –Limburg was het incident in het Limburgse Afferden de enige in de regio Noord-Limburg.In Brabant is de brandweer uitgerukt om een pluimveebedrijf in Bergeijk van koelwater te voorzien.

Het is niet bekend of de kosten die de brandweer in Limburg heeft gemaakt ook worden verhaald op de pluimveehouder maar waarschijnlijk niet. “Ons principe is het redden van mens en dier, en daar valt dit in principe ook onder”, aldus de woordvoerder. De brandweer van Noord - en Oost-Gelderland verhaalt in ieder geval de kosten niet op de pluimveehouders. “Het gaat hier om een noodsituatie en dat is onderdeel van onze dienstverlening”, aldus de woordvoerder. De brandweer heeft door middel van het koelen de temperatuur in de stallen met 5 tot 6 graden naar beneden kunnen krijgen.

Destructiebedrijf Rendac heeft afgelopen weekend meer kadavers opgehaald dan normaal. Het bedrijf laste zaterdag een extra ophaaldag in. “Er zijn voornamelijk meer vleeskuikens en zeugen (op het punt van werpen) opgehaald. Dat gaat de komende dagen nog door omdat het altijd een tijdje duurt voordat de dieren, cru gezegd, omvallen”, aldus een woordvoerder van Rendac. De meeste kadavers zijn in het Zuiden van het land opgehaald. Rendac heeft nog niet in beeld om hoeveel meer kadavers het gaat dan normaal.

Wat betreft veetransporten is er weinig hinder ondervonden van de hitte. In het weekend zijn er doorgaans heel weinig veetransporten. Ook is er afgelopen weekend zeer weinig gereden. Volgens Piet Thijsse, voorzitter van de NBHV (Nederlandse Bond voor Handelaren in Vee), wordt er tijdens hoge temperaturen altijd rekening gehouden met hoe een transport wordt uitgevoerd. “Dan worden bijvoorbeeld ’s nachts de transporten uitgevoerd in plaats van overdag en wordt de beladingsnorm aangepast. Dus minder dieren per transport”, aldus Thijsse. Het koelen van de wagens wordt niet veel gedaan. Thijsse: “Je kan de wagens een keer natspuiten, maar een groot effect heeft dat niet. We proberen altijd problemen te voorkomen. Want aan het einde van de rit betalen wij de rekening”.

Eén reactie

  • Tecnocooling

    Ook in de watervernevelingsbranche een flinke toename gezien van dringende aanvragen voor een oplossing voor stalkoeling. Koe, varken of kip krijgen allen last van hittestress tijdens warme dagen. Koeien produceren al minder melk boven de 22 graden. Zoals het bovenstaande verhaal illustreert is stalkoeling nog niet voldoende geïntegreerd in de veehouderij. Vertrouwen op de brandweer is niet een oplossing. Een vernevelsysteem dat automatisch in en uit schakelt wel. Dit is niet alleen in het belang van het dieren welzijn maar ook van uw portemonnee.
    Rob Vermeulen - TecnoCooling Nedeland

Of registreer je om te kunnen reageren.