Home

Nieuws 886 x bekeken

Grondprijzen Zweden vijf keer zo hoog als voor EU-lidmaatschap

Jönköping - De landbouwgrondprijzen in Zweden zijn vorig jaar tussen de 9 procent en 14 procent gestegen. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de rijksdienst landbouw in Jönköping.

Gemiddeld voor het land als geheel werd per hectare ruim 6.000 euro betaald. Dat is tevens vijf keer zo hoog als in 1995. het jaar van de toetreding tot de EU. In vergelijking met 2008 is sprake van een stijging met 26 procent. Factoren voor de stijgende grondprijzen zijn de Europese landbouwhervorming en de hoge graanprijzen, gelooft de rijksdienst. Dat de stijging in 2011 ten opzichte van 2010 niet eenduidig is bepaald komt omdat twee verschillende berekeningsmethodes zijn gehanteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.