Home

Nieuws 1098 x bekeken 1 reactie

‘FrieslandCampina monopolist’

De Meern - Friesland Campina, Vion, en The Greenery zijn feitelijk monopolisten. De inkoop van vers door supermarkten gaat vrijwel uitsluitend via dat kanaal. Dat zei Marc Jansen van het CBL, de overkoepelde organisatie voor supermarkten op een verkiezingsdebat van de agrarische vakbonden in De Meern.

Europees gezien staan de grote agrifoodbedrijven minstens zo sterk in de markt als de supermarkten, aldus Jansen.

Politici van CDA, VVD, SGP, Groenlinks en SP vinden dat de mededingingsautoriteiten te weinig oog hebben voor de positie van de producent en te eenzijdig gericht zijn op de belangen van de consument. Jansen zegt juist ‘te gruwen’ van het idee van overheidsbemoeienis met de markt. “Eerlijke prijs? Wie bepaalt dan wat een eerlijke prijs is? Geef politici niet één vinger, want voor je het weet zit je tot je elleboog in de stront.”

Jansen zei verder dat boeren niet bij de supermarkten moeten zijn als ze een hogere kostprijs doorberekend willen zien in hun prijs, maar bij hun directe afnemers, ofwel de slachterij danwel de zuivelcoöperatie. Hij beoordeelde de houding van boeren daarin als erg passief. “Ik heb nog nooit gehoord dat een boer dat probleem aankaart bij zijn afnemer of een rekening stuurt vanwege de gestegen voerkosten. Nee, melkveehouders wachten gewoon bibberend af wat hun coöperatie met de melkprijs doet."

Eén reactie

  • Zuperboer

    Zuivelcooperaties zijn opgericht door en nog steeds in handen van boeren, dat weet de heer Jansen maar al te goed. Ze zijn het verlengstuk van het boerenbedrijf en hebben (hopenlijk) als centrale en meest belangrijke doelstelling het verwaarden van de boerderij-grondstoffen. Boeren zitten niet te bibberen, maar zijn dagelijks (24/7) bezig om goede produkten te produceren en hun cooperatie drijft de handel daarin ... (Marc Jansen was overigens een brave student in Dronten in 1985-1989 ook tijdens de lessen Cooperatiekunde zat hij keurig voor in de klas (dhr. Egberink gaf die lessen overigens meen ik) dus hij weet dit maar al te goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.