Home

Nieuws 259 x bekeken

FAO en Biodiversity International: huidige dieet onhoudbaar

Rome – Ondanks de vele successen van de landbouw in de laatste drie decennia is het duidelijk dat voedselsystemen en diëten niet houdbaar zijn. Daarbij moet de blik worden gewend tot alternatieve plant- en diersoorten. Dat schrijven Wereldvoedselorganisatie FAO en Biodiversity International in een gezamenlijk boek Sustainable Diets & Biodiversity.

Barbara Burlingame, FAO-directeur voor voeding en consumentenbescherming, stelt dat 900 miljoen mensen honger lijden en 1,5 miljard mensen overgewicht hebben of zelfs lijden aan obesitas. Minder bekend maar ook significant is volgens haar dat 2 miljard mensen wereldwijd micronutriënten zoals vitamine A, ijzer of jodium tekort komen. Diëten zijn toenemend rijk aan suikers, vet en zout.

In de discussie over voedsel wordt nu vooral gezocht naar oplossingen die de hoeveelheid beschikbaar voedsel vergroten. In het boek wordt beargumenteerd dat de snelheid waarmee biodiversiteit verloren gaat en ecosystemen inboeten aan waarde, in combinatie met de opkomst van dieetgerelateerde gezondheidsproblemen nopen tot een ander denkkader.

Emile Frison, directeur-generaal van het in Rome gebaseerde Biodiversity International, zegt dat het huidige voedselprobleem een belangrijke oorzaak is voor het snel afnemen van de genetische diversiteit in planten en dieren. Volgens de International Union for the Conservation of Nature zijn 17.291 van 47.677 onderzochte soorten met uitsterven bedreigd.

Frison: “dit vraagt van ons verder te kijken dan de hoofdbestanddelen van voedsel en te kijken naar de vele honderden en duizenden verwaarloosde of onvoldoende benutte planten en diersoorten (-).”

Of registreer je om te kunnen reageren.