Home

Nieuws 2250 x bekeken 2 reacties

Extreem veel schademeldingen door noodweer

Doetinchem – De hagelbuien die zaterdag over het noordoosten van Nederland trokken en zondag over het zuidwesten hebben forse schade aangericht in de akkerbouw, fruitteelt en vollegrondsgroenteteelt.

Maandagmiddag hadden de verzekeraars in totaal 142 schademeldingen binnen. Zij noemen het aantal meldingen extreem veel. Uit een inventarisatie blijkt dat Interpolis circa 50 schademeldingen binnen heeft gekregen van agrariërs, Vereinigte Hagel 42 meldingen en Agriver eveneens ongeveer 50 meldingen. De meeste meldingen betroffen hagelschade in de regio’s rond Steenwijkerwold en Giethoorn. Hier werden voornamelijk percelen met mais en tarwe getroffen. In de Noordoostpolder en Flevopolder zijn veel boomgaarden met appels en peren geraakt.

Veel schade door hagel melden ook akkerbouwers- en vollegrondsgroentetelers in Zuid-Holland en Zeeland. Zondagmiddag trok een felle hagel- en onweersbui over de Hoekse Waard en Tholen. De schade aan aardappelen, uien, tarwe is lokaal erg groot. Ook is er in deze regio schade aan percelen met spinazie, witlofpennen, suikerbieten, peen en knolselderij.

Interpolis meldt naast de hagelschade nog vijf meldingen van bliksemschade, vijf meldingen van overgelopen goten in kassen en enkele gevallen van stormschade. Deze meldingen zijn afkomstig uit het westen van het land.

De verzekeraars noemen het aantal meldingen dat zij na het weekend binnen kregen ‘extreem’. De verwachting is dat het schadebedrag flink zal zijn. Taxateurs gaan deze week – als de percelen enigszins zijn opgedroogd – op pad om de schade te inventariseren.

Het aantal schademeldingen staat niet op zich zelf, melden de verzekeraars. De intensiteit van de buien zou jaarlijks toenemen en ondernemers zijn vaak beperkt verzekerd. Wel neeemt de animo voor de Brede Weerszekering iets toe. De verzekeraars melden dat in totaal 410 Brede Weersverzekeringen zijn afgesloten dit jaar. Het KNMI beaamt dat de buienintensiteit toeneemt als gevolg van de geleidelijke opwarming van de aarde.

Laatste reacties

  • Koeienboer

    Als de percelen enigszins zijn opgedroogd?

  • agratax2

    Koeienboer het gat over hagelschade en niet over water overlast. Hagelschade is pas na enkele dagen goed te beoordelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.