Home

Nieuws 380 x bekeken

EU-onderzoek naar import Argentijnse biodiesel

Brussel – De Europese Commissie onderzoekt of Argentinië en Indonesië biodiesel in de EU verkopen onder de kostprijs, een praktijk bekend als 'dumping'. Wanneer de Commissie concludeert dat schade is toegebracht aan biodieselproducenten in de EU kan een importheffing worden opgelegd die 6 maanden geldt.

Nationale overheden hebben dan ruim een jaar om te besluiten tot een importheffing die tot 5 jaar kan duren. In 2009 besloot de EU tot het opleggen van een strafheffing op Amerikaanse biodiesel voor een periode van 5 jaar. De biodiesel was volgens de EU geproduceerd met illegale subsidies. De maatregel bracht een importstroom met een waarde van een miljard dollar tot stilstand. De EU is ook bezig met een onderzoek naar de import van Amerikaanse bio-ethanol, waarover in december een uitspraak wordt verwacht.

De Commissie komt in actie vanwege een officiële klacht van de European Biodiesel Board (EBB), een belangenorganisatie die zegt 80 procent van de productie van biobrandstoffen in de EU te vertegenwoordigen. De biodieselsector in de EU gebruikt momenteel minder dan de helft van haar productiecapaciteit en volgens ramingen van de EBB zal de import van biodiesel dit jaar met 28 procent toenemen.

In de eerste helft importeerde de EU nog 900.000 ton Argentijnse biodiesel, voor een bedrag van 1,03 miljard dollar. Daarmee is de EU voor Argentinië verreweg de belangrijkste afzetmarkt voor biodiesel. Het land, dat eerder de lokale dochteronderneming van het Spaanse olieconcern Repsol nationaliseerde, lijkt exportopbrengsten nauwelijks missen. Het land ging in 2001 failliet en is sindsdien zo goed als uitgesloten van de internationale markt voor staatsleningen.

In juli verhoogde de Argentijnse regering echter een exportbelasting op Argentijnse biodiesel van 20 naar 32 procent, wat de export vermoedelijk ook zonder EU-importheffingen al remt.

Of registreer je om te kunnen reageren.